Основният проблем е дълбочината на проливаГибралтарският проток свързва Средиземно море

...
Основният проблем е дълбочината на проливаГибралтарският проток свързва Средиземно море
Коментари Харесай

Защо все още няма мост от Европа до Африка?

Основният проблем е дълбочината на пролива

Гибралтарският пролив свързва Средиземно море и Атлантическия океан, като в същото време разделя Европа и Африка. Минималната широчина на пролива е единствено 13 км, крайбрежието на Испания е елементарно очевидно от крайбрежията на Мароко, а популацията на тези две страни общо надвишава 84 милиона души. Така че за какво към момента няма мост, който да сплотява страните и континентите?



Изглед към испанското крайбрежие от Мароко

Мост с дължина 13 км самичък по себе си не е нещо невероятно за актуалната инженерна мисъл, да вземем за пример дължината на Кримския мост е 19 км. Най-дългият морски мост сега е издигнат в Китай през 2018 година: оборудването с дължина 55 км свързва град Хонконг с административния регион Макао, написа порталът ixbt.com, представен от

За първи път Испания и Мароко стартират взаимна работа по проектирането на мост през 1979 година, а през 1988 година кралят на Мароко Хасан ІІ декларира в изявление, че се надява строителството да бъде приключено до 2000 година Надеждите на краля не се сбъдват: нито тогавашните, нито актуалните технологии разрешават построяването на сходно оборудване.

Основният проблем е дълбочината на пролива. В най- "тясното " му място тя доближава 900 м, което е петдесет пъти по-голямо от дълбочината на Керченския пролив и към три пъти по-голямо от височината на Айфеловата кула.

Ако се построи мост на няколко километра по-на запад, то дължината му нараства с 10 км, само че по тази причина пък оптималната дълбочина ще се редуцира до 300 м. В някои източници също по този начин се загатват комплицирани многопосочни течения, само че те не се явяват непреодолимо затруднение, защото скоростта им не надвишава 0,64 м/сек.

Мостът Падма

Днес най-дълбоки подводни опори са мостът Падма в Бангладеш - 122 метра. Планира се той да бъде открит през лятото на 2022 година, той към този момент се смята за доста комплициран и упорит план, тъй че да се приказва за опцията за създаване на мост в намерено море на дълбочина 300, а още повече 900 метра през идващите десетилетия просто не си коства.



Мостът Падма

Проект на тунел

На места, където строителството на моста е невероятно, се прокарват тунели. Ярък образец е Евротунелът под Ламанша с дължина 51 км. Тунелът обаче постоянно е по-скъп от моста в употребата си и не е толкоз благонадежден, заради съществуването на огромен брой инженерни системи.



Тунелът сред Франция и Англия

Последният фактор в обсъждания случай е изключително сериозен: по дъното на пролива лежи Азоро-гибралтарският геоложки разлом, с който е обвързвана нарасналата сеизмична интензивност на района. Нагледна илюстрация за тази интензивност е известното земетресение от 1755 година, което на практика изцяло унищожава Лисабон, столицата на Португалия.

Изграждането на тунела се усложнява и от обстоятелството, че дъното на пролива съставлява доста твърда канара. Поради това през 1930 година испанските инженери отхвърлят концепцията за тунел. В наше време обаче точно подводният тунел се смята за най-хубавия и като цяло единственият вероятен вид за свързване на Африка и Европа. Няколко десетилетия по-късно екипи от откриватели от Испания и Мароко създават за него най-оптималния маршрут.

Дължината на подводната част на тунела ще бъде 27,8 км при обща дължина от 38,7 км. Максималната дълбочина е 475 метра, а наклонът е 3%. Според испански откриватели сходен план може да бъде осъществен през 30-те или 40-те години на този век, само че за това ще е належащо да се привлекат частни вложители. Разходите възлизат на почти 8 милиарда евро.

Миналата година Англия стартира да обмисля опцията за присъединяване в този план. След Брекзит страната е изправена пред недостиг на разнообразни хранителни артикули, само че с помощта на откритите настоятелен връзки с Мароко, в този момент към 25% от доматите и 75% от плодовете в Обединеното Кралство се доставят от тази африканска страна. Увеличаването на икономическата интензивност в района може да жокже позитивен резултат и върху Гибралтар, който принадлежи на Обединеното Кралство.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР