Основният принцип, който преследвахме, беше да гарантираме честни избори и

...
Основният принцип, който преследвахме, беше да гарантираме честни избори и
Коментари Харесай

Христо Симеонов: Хартиените бюлетини са стъпка назад

„ Основният принцип, който преследвахме, беше да подсигуряваме почтени избори и да повишим изборната интензивност. Една от стъпките беше да понижим опциите за субективни неточности при преброяването на бюлетините “, сподели депутатът от групата на „ Продължаваме промяната “ Христо Симеонов в студиото на Дарик Бургас. Той разяснява измененията в Изборния кодекс, които бяха гласувани в Народното събрание.

По думите на Христо Симеонов, предпоставките за неточности в изборния развой се усилват. „ С тези промени, вместо да подсигуряваме честните избори, ние се върнахме в това време, в което всички желаеха нова методика и всички упорстваха да бъдат въведени машините като форма, под която да се правят едни почтени, обективни и правилни избори в България “, изрази мнението си бургаският преподавател.

Христо Симеонов съобщи, че от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ са предложили да бъде основана спомагателна комисия, която да прегледа всички планове за промени на Изборния кодекс. „ Направихме това за да бъдат изчистени всички тези проблеми “, изясни депутатът.

„ Крайният резултат е, че към този момент се дава опция да се гласоподава с хартиени бюлетини, които ще бъдат преброявани от секционните изборни комисии. Освен това имаме едни машини, които ще бъдат употребявани като принтери за контролни разписки, които в този закон към този момент се именуван „ електронни бюлетини “. Те ще бъдат преброявани от същите тези комисии. Флаш паметта няма повече да се дава на Районната изборна комисия. Тя ще остава вътре в машината и ще може да се вади единствено със правосъдно решение “, изясни гласуваните промени Христо Симеонов.

„ Това по никакъв метод няма да подсигурява честността на изборите към даденият миг. Имаме един Изборен кодекс, в който има заложени оптимално доста рискове за допускане на субективни неточности “, е мнението на Христо Симеонов и депутатът изрази вяра, че президентът Румен Радев ще употребява правото си на несъгласие по този проблем.

Чуйте повече за измененията на Изборния кодекс и мнението на Христо Симеонов в звуковия файл:

Автор на публикацията: Никола Попов

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР