Основните приоритети на правителството са правосъдната реформа и корупцията. Тъй

...
Основните приоритети на правителството са правосъдната реформа и корупцията. Тъй
Коментари Харесай

Д-р Болтаджиев: Нужна е промяна в здравното осигуряване и конкуренция в системата

Основните цели на държавното управление са правосъдната промяна и корупцията. Тъй като промяната в опазването на здравето не влиза измежду тях, не се и чака да се има такава в този момент. Това разяснява пред БНР ръководителят на Центъра за отбрана правата в опазването на здравето (ЦЗПЗ) доктор Николай Болтаджиев.

„ Не че опазването на здравето няма потребност от съществена промяна. То плаче за реформиране, то е в доста тежко положение, само че не може да чакаме от това държавно управление тази промяна “, сподели той. По думите му, актуалният здравен министър проф. Хинков е от доста години във висшите етажи на администрацията и по тази причина идеално знае какво може и какво не може да направи. Заявените от него цели са по опциите му, само че те няма да решат проблемите в опазването на здравето и не са промяна, счита доктор Болтаджиев. Председателят на ЦЗПЗ засяга повишение на средствата за лекуване на незабавни положения, както и промени във връзка с специализациите.

Това обаче, което може да се преглежда като влизащо в целите на държавното управление, са декларираните инспекции в държавните лечебни заведения, уточни доктор Болтаджиев. „ Тъй като ние знаем, че в държавните лечебни заведения, както във всички държавни структури, по принцип е допустима корупцията. Така че тези инспекции евентуално ще се създадат. Друг е въпросът какъв ще е резултатът от тях “, означи той и даде за образец инспекцията в „ Пирогов “, която по думите му е „ безпределно политизирана “ болница и затова инспекцията в нея не е довела до нужните резултати.

Председателят на ЦЗПЗ се спря и на работата по Детската болница, която съгласно него ще продължи и след този министър, защото планът е дълготраен. Самият доктор Болтаджиев обаче счита, че построяването ѝ няма да реши проблемите на детското опазване на здравето. Проблемът по думите му в действителност е елементарно решим и минава през внезапно увеличение на цените на детските пътеки. Той даде за образец увеличението преди години на кардиопътеките, което докара до бързо и даже отмерено покритие със структури за лекуване на сърдечносъдови болести в цялата страна. „ За три години се изпълни със експерти и смъртността от инфаркт падна три пъти “, уточни експертът и добави, че този механизъм работи и в онкологията.

Запитан каква би трябвало да е посоката на промяната съгласно него, доктор Болтаджиев сподели: „ Първото нещо е да се промени системата на здравно обезпечаване. Тя сега е извънредно порочна – една осигурителна система, която към този момент се стигна до такава степен, че тя е напълно одържавена, политизирана – приказвам за единствената Каса монополист. Първо би трябвало да се стартира с демонополизация на Касата – без това няма нищо да стане. Ние сега нямаме Каса. Тя би трябвало да се една социална взаимоспомагателна конструкция, с която хората да имат достъп до опазване на здравето. Ние имаме едно повтаряне на Министерството на здравеопазването, една политизирана конструкция, която изплаща бюджети на лечебните заведения и на изпълнителите, която прави здравна политика, което не е в пълномощията на една осигурителна каса. “

Той добави, че системата на опазването на здравето би трябвало да се либерализира и да се сложи на напред във времето контролирана конкуренция, защото с администриране се „ връзват ръцете “ на медицината.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР