Основните жалби и сигнали, които получава тази година Комисията за

...
Основните жалби и сигнали, които получава тази година Комисията за
Коментари Харесай

Почти двойно увеличение на жалбите в туристическия сектор, отчита КЗП

Основните тъжби и сигнали, които получава тази година Комисията за отбрана на потребителите, са свързани с анулирани почивки. За последните месеци има доста такива случаи, изясни в ефира на ръководителят на комисията Димитър Маргаритов. По думите му, има много огромно разгръщане на броя на жалбите поради снадки период за връщане на пари при анулация на резервации, когато повода е ковид. 

" Почти двойно е нарастването на броя на жалбите в туристическия бранш. Огромната част от тези тъжби са свързани със заплатени пътувания, които са анулирани. Хората желаят да си получат парите, само че изключителното законодателство дава опция за отсрочено връщане на сумите ", регистрира още Маргаритов.

Последният вид на текста на изключителните правни правила е в действие от 11 август, посочи Маргаритов.  " Когато пътуването е анулирано заради ковид, потребителите имат право да получат или заместваща полза под формата на ваучер, или да получат парите си, само че в период от 12 месеца от датата на анулация на пътуването. Традиционният текст гласеше, че това се случва в 14-дневен период. Тази смяна докара до много огромно разгръщане броя на жалбите. Естествено хората са обезпокоени, те са възнамерявали почивките си. Трябва да бъде открит рационален компромис, тъй като и туроператорите също се оказаха в много неизгодна обстановка ", разясни той. 

Председателят на КЗП прикани всички консуматори, които имат опция да одобряват някаква заместваща отмора във времето, в разстояние на месеци, даже година, да премислят деликатно тези разновидности и да се възползват от тях. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР