Основните ангажименти на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/

...
Основните ангажименти на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/
Коментари Харесай

Николай Денков: Няма никакво основание НИМХ да бъде към структурите на МОН

Основните задължения на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ са към Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Това сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в полемика по тематиката за прехвърлянето на Национален институт по метеорология и хидрология от Министерството на образованието и науката /МОН/ към Министерство на околната среда и водите, оповестява пресцентърът на МОН.

По думите му напълно обикновено е това ведомство да следи по какъв начин се изразходват средствата, отпуснати от държавния бюджет, по какъв начин се извършват дилемите, които се слагат на института.

Денков посочи, че дейностите на Национален институт по метеорология и хидрология са разказани в Закона за водите.

"Това е същият закон, който дефинира и политиките, които би трябвало да се осъществят от Министерство на околната среда и водите, тъй че през цялото време не е ясно за какво институтът е вкаран в структурите на МОН ", споделя просветителният министър.

Според него аргументът, че Национален институт по метеорология и хидрология извършва научна активност и по тази причина би трябвало да бъде към МОН, няма никакво съображение.

"Всъщност в структурите на МОН няма нито един теоретичен институт, тъй като ролята на нашето министерство е напълно друга. То би трябвало да дефинира общите политики в региона на науката и да провежда тяхното финансиране посредством разнообразни принадлежности, а не да отглежда институти ", прибавя министър Николай Денков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР