Основната заплата на депутатите в 44-ото Народно събрание става 3243

...
Основната заплата на депутатите в 44-ото Народно събрание става 3243
Коментари Харесай

Честито, депутате: Основната им заплата става 3243 лева, със 141 лева повече

Основната заплата на депутатите в 44-ото Народно заседание става 3243 лв. или със 141 лв. повече от досегашното им заплащане.

Това излиза наяве от данните за междинната работна заплата в страната, които Националният статистически институт (НСИ) разгласи през днешния ден.

Реалното заплащане на депутатите обаче е много по-високо, защото към главната им заплата се начислява бонус за присъединяване в парламентарни комисии и клас за трудов стаж.

Основната заплата на народните представители се образува от утрояването на междинната работна заплата в публичния бранш за последния месец на предходното тримесечие. За септември в държавните ведомства междинното заплащане е било 1081 лв., до момента в който за юни, последният месец на предходното тримесечие, е възлизало на 1034 лв..

Повишаването на работните заплати на депутатите автоматизирано води и до растеж на заплатите на премиера Бойко Борисов, който взема с 55% повече от редови народен представител и на министрите му, чиито заплати са с 30 на 100 по-високи от парите на народните представители.

" Намазва " и вторият управнически ешелон в изпълнителната власт. Съвсем неотдавна, предишния месец, държавното управление промени методиката, с която се дефинират размерите на главните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на заместник-министър ръководителите, с което на процедура възнагражденията им бяха удвоени. Те към този момент получават 85 на 100 от главната месечна заплата на министър, а с новото нарастване и техните приходи нарастват съразмерно.

Според оповестените през днешния ден данни на Национален статистически институт междинната брутна месечна работна заплата (общо за публичен и частен сектор) за юли 2017 година е била 1039 лева, за август -1008 лева, и за септември - 1064 лв..



През третото тримесечие на 2017 година междинната месечна работна заплата нараства с 10.2% по отношение на третото тримесечие на 2016 година, като най-голямо e нарастването в икономическите действия „ Операции с недвижими парцели ” - с 13.5%, „ Административни и спомагателни действия ” - с 12.9%, и „ Други действия ” - с 12.6%.

Икономическите действия с най-високо средномесечно трудово заплащане на наетите лица по трудово и служебно правно отношение през третото тримесечие на 2017 година са:

• „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далеко-
известия ” - 2 346 лв.

• „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни
горива ” - 1 728 лв.

• „ Финансови и застрахователни действия ” - 1 718 лв..

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите действия:

• „ Хотелиерство и ресторантьорство ” - 631 лв.

• „ Други действия ” - 743 лв.

• „ Строителство ” - 814 лв.. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР