Основната цел на Министерството на здравеопазването в този кратък срок

...
Основната цел на Министерството на здравеопазването в този кратък срок
Коментари Харесай

Д-р Меджидиев: До дни стартира работата по остойностяването на труда на медиците

Основната цел на Министерството на здравеопазването в този къс период е да реализираме най-вече промени в региона на детското опазване на здравето – в профилактиката, и да се постараем да реализираме резултати в основаването на разпоредба за остойностяване на лекарския и сестринския труд. Това сподели в изявление за министърът на опазването на здравето в служебното държавно управление доктор Асен Меджидиев.

Той добави, че до дни работна група, в която са включени и представители на Министерството на финансите, ще стартира разискването и изработването на план за разпоредба за остойностяване на труда на медиците, като ще се употребява опитът и на някои европейски страни. Ще се стремят в най-кратки периоди да бъдат направени разпоредбите, само че може би ще се наложи при сформирането на новия парламент това да бъде конкретизирано и законодателно. „ Предвижданата смяна ще улесни въвеждането на диагностично обвързваните групи на мястото на клиничните пътеки”, съобщи служебният министър.

Относно опцията за възобновяване на спомагателното възнаграждение за работещите на „ първа линия “ с пациенти, инфектирани с коронавирус, доктор Меджидиев изясни, че това може да се гласоподава от работещ парламент. „ Има други механизми, залегнали в идния анекс, с които да се компенсират работещите в коронавирус отделения и сега, а освен в изключителна конюнктура. Лекарите няма да останат без отплата за работата си с коронавирус болни”, увери той.

Министърът съобщи още, че трабва да се обърне обърнем внимание на социалнозначимите болести и на равнището на смъртност от тях. „ Не бива напъните ни да са ориентирани единствено към лечението, значимо е да се концентрираме и върху предварителната защита и скрининга на тези заболявания”.

„ Ще се постараем през тези три месеца да подготвим и Наредбата за специализациите на лекарите. Проблемът с фрагментите в опазването на здравето е доста значителен, освен поради това, че би трябвало да ги задържим в България. Трябва да осигурим по-добри условия за специализация, да създадем верен план и ясни правила за това по какъв начин се организират състезанията за специализация, по какъв начин да се обезпечат и обитаемоте места, в които има дефицит на медицински кадри”, сподели доктор Меджидиев.

От интрервюто стана ясно още, че служебният министър е упълномощил на отрасловия заместник-министър да събере информация за настоящото осъществяване на дейностите по Националната стратегия за донорство и трансплантации. Предстоят срещи с координаторите по донорство, с представители на Изпълнителната организация „ Медицински контрол “ и на трансплантационните центрове, с цел да чуя от тях какви са проблемите – дали са организационни, или изискват нормативни промени, които да можем да създадем и без настоящо Народно заседание.

Във връзка с плана за рационализация на незабавната помощ доктор Меджидиев съобщи, че има проблеми поради повишението на цените на строителните материали, поради инфлацията и други Някои от компаниите реализатори, с които са подписани контракти, отхвърлят да стартират работа, а други са спрели осъществяването по плана. „ За да не загубим този план и да можем да го удължим, са ни нужни в допълнение към шест милиона лв. тази година, а след удължаването ще са нужни още към 40 млн. лева Нямаме право да загубим този проект”, добави той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР