Основната система, прилагана след 1997г. по пътната мрежа в България

...
Основната система, прилагана след 1997г. по пътната мрежа в България
Коментари Харесай

Мантинелите на АМ Струма са технически и физически остарели

Основната система, прилагана след 1997г. по пътната мрежа в България е тъй наречените СПО 97. При нея водещата шина е с габаритна дължина 4,30м , а прилежащите шини се съединяват чрез 8 болта М16. В разнообразни случаи монтажите са посредством бетониране или набиване на стълбчето. По този стандарт са изпълнени и ограничаващите системи на сектора от п.в. Драгичево до п.в. Долна Диканя.

През 2004 година, когато планът е признат, определен е реализатор и строителството към този момент е почнало, се издава обновен документ, регламентиращ приложението на ограничаващи системи за пътища, а точно: Технически правила за приложение на стоманените защитни огради и парапети за коли - АПИ. В тези механически правила за пръв път в България се демонстрират модерните " тривълнови " водещи шини за ограничаващи системи. Показани са преходни детайли и доста елементи, съобразени с последните трендове в Европа.
 Неправилно сменена мантинела - измежду аргументите за нещастието на Автомагистрала
Неправилно сменена мантинела - измежду аргументите за нещастието на Автомагистрала " Струма "

Вероятно в сектора е имало предходна злополука

През 2010г., на практика неотложно след въвеждането на стандарта EN1317:2010 и неговото хармонизиране, посредством БДС EN 1317:2010, са издадени настоящите сега " Технически правила за приложение на стоманените защитни огради по републиканските пътища " - АПИ.

След трагичната злополука при км 31 на автомагистрала " Струма ", беше осъществен оглед на място, при който се установяваха някои несъответствия с условията. Използваните скрепителни материали не са горещо поцинковани, каквото е условието на норматива от 2004г. В същото време нормативът от 1997 година позволява потреблението им. При някои от съединенията сред прилежащи водещи шини, липсват скрепителни детайли.
 Снимка 556362
Източник:

Някои от централните болтове, евентуално в следствие от температурни дилатации на системите, са компрометирани. При стандартът от 1997г. не са планувани уплътнителни планки, които при системите, отвговарящи на БДС EN1317 са наложителни.

Приложената ограничаваща система, прилича системите, регламентирани в EN 1317, като такива с естествена " N " степен на задържане. Това значи, че в случай че лек автомобил с тегло до 1500кг напусне платното за придвижване и се удари в ограничаващата система, то тя ще го задържи. Основното разграничение сред СПО 97 и да вземем за пример N2W5 системите е, че на модерната, отговаряща на новият стандарт стоманена защитна ограда е изследвано държанието при удар, до момента в който при остарялата СПО 97, такова проучване не е провеждано.
 Снимка 556361
Източник:

Ограничителните системи в сектора от п.в. Драгичево до п.в. Долна Диканя всъщност са изпълнени, според настоящите към датата на планиране и създаване нормативи. Към актуалният миг, обаче, те са механически и физически остарели.

За страдание трагичният случай,, потвърждава това. Необходимо е да бъде направен проект за провеждането на ограничаващите системи за пътища първо на автомагистралните сектори, а по-късно на пътищата от по-нисък клас в сходство с БДС EN 1317:2010.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР