Основната ни задача е спрем изтичането на финансов ресурс и

...
Основната ни задача е спрем изтичането на финансов ресурс и
Коментари Харесай

Асен Василев: Липсваше контрол в управлението на финансите

Основната ни задача е спрем приключването на финансов запас и да увеличим събирането на приходите. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев, който дружно с министри от кабинета направи пред публицисти доклад за активността на държавното управление от встъпването му в служба на 12 май.

Ще има серия от публични разисквания за актуализация на бюджета, като задачата ни е да няма увеличение на недостига. Възможно е това да стане посредством рязане на финансови разноски, сподели министър Василев.

Мерките за битка с пандемията бяха бюджетирани до края на март, пари за тях до края на май бяха намирани от разнообразни пера. Нямаше актуализация на държавния бюджет и нашата първа задача беше да създадем план-сметка за изборите и да осигурим ритмичната работа на държавното управление, изясни финансовият министър. Част от ограниченията против пандемията продължиха да се извършват както преди, а друга част от тях бяха предоговорени с работодателите и синдикатите. Осигурихме 2.5 милиарда лв. в поддръжка на бизнеса и за подкрепяне на най-уязвимата част на популацията, добави той.

В ръководството на финансите видяхме, че няма надзор - предпазен и следващ на публичните поръчки. Не видяхме отношение на собственик към публичните пари и те бяха харчени безотговорно, сподели Василев. Вече има нараснала събираемост на налозите от страна на Национална агенция за приходите, като се чака да съберем много повече пари в бюджета, означи министърът. И добави, че са наваксани изоставанията в организация " Митници ". Василев даде и образец с пристанище " Росенец ", през което минава нефтът за рафинерията " Лукойл ", където е имало единствено седем служели на Агенция " Митници ".

В огромните предприятия е засилен контролът върху парите, които се държат в наличност. Половината от държавния запас е бил харчен, вместо по закона за публични поръчки и тръжни процедури, посредством малка врата за незабавни и неотложни случаи. Това се е трансформирало в порочна процедура. Работи се по решение на Министерския съвет, което мощно да ограничи тази процедура. През заобикаляне на Закона за публичните поръчки е открит огромен теч за закупуване на горива за отопление, с който по 300 лв. на звук са текли в някои джобове, сподели министърът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР