Основна прокуратура в Охрид образува по сигнал производство за проверка

...
Основна прокуратура в Охрид образува по сигнал производство за проверка
Коментари Харесай

Прокуратурата в РСМ разследва сдружението „Цар Борис III“ и българския център в Битоля


Основна прокуратура в Охрид образува по сигнал произвеждане за инспекция на изказвания за вероятни пропуски при регистрацията на Гражданско съдружие " Цар Борис III " - Охрид. От прокуратурата оповестиха, че е издадено предписание до Централния указател за даване на цялата документи, обвързвана с регистрацията на това съдружие на българите в Македония, оповестява БГНЕС.

Сдружението, носещо името на българския цар, е основано на 9 ноември 2021 година, а заявката в Централния указател е подадено на 16 ноември и е утвърдено на 17 ноември 2021 година

„ От май тази година, след подадена наказателна тъжба от политическа партия, в Основната прокуратура в Битоля е формирано произвеждане по отношение на регистрацията и действието на Културен център „ Иван (Ванчо) Михайлов “. Въз основа на сигнала способният прокурор е издал разпоредби за даване на доказателства, както и претенции за данни от Централния указател и Министерството на правораздаването “, оповестиха от прокуратурата.

Българският културен център " Ванчо Михайлов " в Битоля беше открит на 16 април в наличието на тогавашния министър-председател Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова. Това провокира голям брой мнения и рецензии, в това число на високо политическо равнище. Към България бяха отправени обвинявания в провокация поради несъответствуващия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна даже до апели за прекратяване на Договора за добросъседство и съдействие.

Преди дни стана ясно, че в град Охрид е записано съдружие „ Цар Борис III “, за което персонално Симеон Сакскобургготски е дал единодушието си. Това е второто сдружение, което се основава в западната ни съседка през последната година, и в което вземат участие единствено и само жители на Република Северна Македония и които имат единствено македонско поданство, само че се усещат като етнически българи.

Еврейската общественост и Фондът за Холокоста на евреите от Македония оповестиха, че с регистрацията на това съдружие се популяризират нацизмът и фашизмът и се популяризира език на омразата.

След публичните реакции, от Министерството на правораздаването споделиха, че не е подавано искане за позитивно мнение в процедурата по регистрация. Същия ден Централният указател заяви, че Сдружението е записано по реда на Закона за сдруженията и фондациите.

На 21 април, единствено седмица след отриването на културен център " Ванчо Михайлов ", министър председателят на районен съд Македония Димитър Ковачевски съобщи, че до дни ще станат известни стъпките, които вероятно ще се подхващат по отношение на регистрацията на гражданското съдружие „ Ванчо Михайлов ” и откриването на културния център с това име в Битоля. Преди това ще бъдат прегледани всички аспекти на този въпрос, след което ще се вземе решение за по-нататъшни дейности. Според него, събитието по откриването на този център е „ освен това от провокация, тъй като е разбудило духовете от предишното, защото става въпрос за персона, която е била помощник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини , както и на Независимата хърватска страна на [Анте] Павелич ”.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР