Основен източник на белтъчини и благоприятно съчетание на съвкупност от

...
Основен източник на белтъчини и благоприятно съчетание на съвкупност от
Коментари Харесай

Какво е мястото на месото в нашето хранене?

Основен източник на белтъчини и удобно комбиниране на цялост от заменими и незаменими аминокиселини е месото за всеки човек.

Месото е незаменима част от менюто на множеството хора, с него си набираме витамини и доста скъпи минерали. Основните фактори, от които зависи това доколко обещано месо може да бъде потребно за нас, са типът и възрастта на животното, от което произлиза, от типа на неговата храна, както и от това дали то се е хранило задоволително.

Месото е мускулна тъкан, която съдържа към 70 – 80% вода, 4 – 30% мазнини, 10 – 20% белтъци, 1.6% небелтъчни азотни съставки и до 1% въглехидрати и техни производни, съдържа също извънредно значимите за индивида детайли като желязо, фосфор, мед, цинк, витамини и др.

За човешкия организъм са извънредно значими есенциалните аминокиселини, само че той не може да ги създава. За наслада обаче, в месото се съдържат всички тези аминокиселини и човек може елементарно да си ги набави посредством потреблението на чисти месни артикули.

Животинското месо също по този начин се отличава и с високото си наличие на аргинин, лизин и триптофан - аминокиселини, виновни за растежа и развиването на организма. Затова потреблението на месо от най-ранна детска възраст е извънредно значима.

Мазнините в месото имат главно наситени мастни киселини, те се усилват с възрастта на животното и крият риск за струпване на плаки по кръвоносните съдове. Затова е значимо тяхната консумация да се ограничи до равнища, които човешкият организъм може да усвои.

В месото не се съдържат въглехидрати, минимални дози гликоген има само в черния дроб.

 Черен дроб

Витамини от групата В и най-много В12 и фолиевата киселина са извънредно значими за живота и здравето на индивида и техният недостиг в води до съществени болести. Те са с високо наличие в месото и точно от него човешкият организъм може най-лесно да ги усвои.

Умерената консумация на месо по време на бременност е от изключителна значимост за развиването на плода точно поради фолиевата киселина и В12, тъй като неналичието на тези два витамина може да докара до малформации у бебето.

Желязодефицитната анемия също е положение, което може доста да се усъвършенства посредством потреблението на червени меса.

Белите меса са по-лесни за асимилиране от организма, съдържат по-малко мазнини и са извънредно подобаващи от диетична позиция. Също по този начин при говеждото месо и месата от възрастни животни бульонът, които се образува при готвенето им, може да повлияе зле на хора с гастрит и стомашна язва, до момента в който при белите меса този проблем се появява извънредно рядко.

При някои болести на бъбреците и сърцето е целесъобразно да се заобикаля приемът на червени меса, тъй като те са трудносмилаеми и съдържат по-високи количества холестерол.

Месото е извънредно значимо за растежа и развиването на човешкия организъм - проверявайте неговия генезис и го консумирайте в умерени количества, съобразени със здравословното Ви положение, с цел да се извлекат оптимални изгоди от него.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР