Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж тази седмица ще има последен

...
Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж тази седмица ще има последен
Коментари Харесай

Асандж обжалва тази седмица екстрадирането си в САЩ

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж тази седмица ще има финален късмет да спре изгонването си от Англия в Съединените щати  след повече от 13 години борба с управляващите в британските съдилища, оповестява " Ройтерс ".

Адвокатите му ще се опитат да анулират това утвърждение на двудневно чуване пред двама съдии във Върховния съд на Лондон .

Те ще настояват, че наказателното гонене на Асандж е политически стимулирано и бележи неприемлива офанзива против свободата на словото, защото за първи път издател е упрекнат по Закона за шпионаж на Съединени американски щати.

Сред неговите поддръжници са Amnesty International, Репортери без граници, медийни организации, които са работили с WikiLeaks, и австралийски политици, в това число премиера Антъни Албанезе, който предходната седмица гласоподава в поддръжка на предложение, призоваващо за завръщането му в Австралия.

Папа Франциск даже даде визита на брачната половинка му предходната година.

 Екстрадицията на Асандж в Съединени американски щати е риск за живота му, съгласно неговата брачна половинка
Екстрадицията на Асандж в Съединени американски щати е риск за живота му, съгласно неговата брачна половинка

От години доста експерти предизвестяват, че той ще се самоубие

Опитът на Асандж да спре изгонването си от Англия в Съединените щати . Това съобщи брачната половинка му Стела предходната седмица. 

Стела Асандж сподели, че брачният партньор ѝ няма да оцелее, в случай че отиде в Съединени американски щати.

" Здравето му е в крах, физически и душевен, сподели тя. Животът му е изложен на риск всеки ден, в който престоява в пандиза - и в случай че бъде екстрадиран, той ще почине. "

През януари 2021 година арбитър постанови, че   ще бъде изложен на риск от самоубийство, в случай че бъде държан в затвор с оптималната сигурност.

Върховният съд анулира това решение след обжалване от управляващите на Съединени американски щати, които дадоха поредност от уверения по отношение на лекуването.

Стела Асандж сподели, че ще се извърнат към Европейския съд по правата на индивида за предписание, в случай че опитът му да оспори изгонването си на чуването идната седмица в Лондон се провали.

Припомняме, че 52-годишният Асандж е търсен от управляващите на Съединени американски щати по 18 обвинявания, свързани с оповестението от WikiLeaks на големи количества поверителни американски военни и дипломатически документи.
 Австралийска делегация от законодатели ще упорства за освобождението на Джулиан Асандж
Австралийска делегация от законодатели ще упорства за освобождението на Джулиан Асандж

Ще упорства Съединени американски щати да се откаже от опитите си да екстрадират Асанж от Англия

Американските прокурори настояват, че само че поддръжниците на Асанж настояват, че той е станал жертва, тъй като е разкрил непозволените дейности на Съединени американски щати.

решение, което юристите на Асандж ще се борят да анулират идната седмица във Върховния съд на Лондон.

Асандж прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон , преди да бъде изведен и изпратен в пандиза през 2019 година за нарушение на изискванията за освобождение под гаранция.

Оттогава той е в затвор с оптималната сигурност в Лондон , до момента в който се взема решение делото за екстрадицията му.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР