Основателят на частната армия Вагнер Евгений Пригожин е заобикалял и

...
Основателят на частната армия Вагнер Евгений Пригожин е заобикалял и
Коментари Харесай

Операция `Хамлет`: Западни адвокати помогнаха на Пригожин да притиска журналисти и да заобикаля санкциите - Свят

Основателят на частната войска " Вагнер " Евгений Пригожин е заобикалял и продължава да заобикаля западните наказания благодарение на съветски и английски юристи. Юристите даже съумяват да убедят английските управляващи да създадат особено изключение от глобите за Готвача на Путин, с цел да може да преследва публицисти в британски съдилища за това, че са разказали на света за неговата наемническа група и връзките му с съветските сили за сигурност.

Подробности за схемите бяха разкрити с помощта на ново приключване на документи от съветската адвокатска адвокатска фирма, която е представлявала Пригожин. Документите са прегледани и в детайли разказани от Financial Times и уеб страницата за проверяваща публицистика Open Democracy, представени от Би Би Си.

FT разкрива въз основа на изтеклите данни, че Пригожин е " основал верига от фиктивни компании, които са му разрешили да поддържа наемническите си интервенции в Африка и Сирия ". А правосъдната офанзива против публицисти в Англия е част от акция, целяща анулация на глобите против Пригожин, и се основава на умишлената неистина, че той няма нищо общо с ЧВК " Вагнер ".

Събитията, за които се приказва в документите, са от 2020-2021 година, когато Готвача и наемниците му към този момент са подложени на западни наказания за присъединяване във войните в Сирия и Африка, " фабрика за тролове " и интервенция в изборите в Съединени американски щати.

Санкциите против Пригожин бяха затегнати след съветската инвазия в Украйна, а Съединени американски щати считат да отидат по-далеч и идната седмица да признаят ЧВК за " интернационална незаконна организация " за военни закононарушения в Украйна, където множеството от наемниците на Пригожин са наказани от съветски затвори.

Веднага откакто Владимир Путин даде заповед за нахлуване против Украйна, английските юристи сякаш обръщат тил на Пригожин. Причината за това е " тормоз, закани и русофобия " от страна на английските управляващи, възмущават се тогава юристите на компанията му " Конкорд ".

Изтекли документи обаче демонстрират тъкмо противоположното - английските управляващи са били благосклонни към Пригожин.

За достойнството и достолепието

Пригожин не може да заведе дело в Лондон, защото глобите не му разрешават да заплати за правни услуги. Но съветските му представители се обръщат към английски юристи, които съумяват да издействат от английските управляващи позволение да получат пари от основателя на " Вагнер ", с цел да го съставляват в съда.

Делото е от 2021 година Разрешението е издадено от Министерството на финансите, което по това време се оглавява от настоящия министър председател Риши Сунак.

След като получава достъп до английското правораздаване, с цел да заобиколи глобите, Пригожин завежда дело против Елиът Хигинс, създател на уеб страницата за проверяваща публицистика Bellingcat, който съветските управляващи включват в регистрите си на " нежелани организации " и " задгранични сътрудници ".

Пригожин пази " достойнството и достолепието " си, накърнени съгласно него от изявленията на Bellingcat за връзките му с ЧВК " Вагнер ". На същото съображение друга английска адвокатска адвокатска фирма поучава съветските бранители на Пригожин да оспорят европейските наказания.

" Той не знае за съществуването на юридическото лице, известно като " Вагнер груп "... Той няма и в никакъв случай не е имал никаква връзка, близка или не, финансова или друга, с по този начин наречената група " Вагнер ", се споделя в петицията, готова за Европейския съд, представена от Financial Times.

Пригожин просто си отмъщава

За да успее европейският развой, е належащо да се потвърди, че публицистите лъжат и че всички изявления за връзките на Готвача на Путин с вагнеровци са погрешни.

Исковете за накърнени чест и достолепие против медиите се печелят доста по-лесно в Англия, в сравнение с в Съединени американски щати или Европейски Съюз. Затова Пригожин взема решение да съди персонално Хигинс, който живее във Англия, а не Bellingcat, която е записана в Нидерландия, отбелязва Open Democracy.

Руските му юристи са попитали английските си сътрудници за вероятностите за сходен иск против Би Би Си, написа FT. До дело обаче по този начин и не се стига.

А през септември 2022 година Пригожин обществено признава, че в действителност взе участие директно в ЧВК " Вагнер ", освен това - той я е основал.

" Веднага стана ясно, че Пригожин просто си отмъщава. И от този момент насам неведнъж е доказвано, че е налице очевидна корист с британското правораздаване ", споделя Хигинс пред вестник FT. 

Съдебният развой против създателя на Bellingcat е коствал 70 000 паунда. Преди войната сходни искове се появяват все по-често в Англия и единствено нахлуването в Украйна стопира вълната. Както и в тази ситуация с Хигинс, обект на правосъден напън от страна на предприемачи, подвластни от Путин, не са изявления, а персонално публицисти.

Един от тях е против Катрин Белтън, публицист от FT и създател на книгата " Хората на Путин. Как Комитет за Държавна сигурност (на СССР) си върна Русия и мина в нахлуване против Запада ". Искове против нея по едно и също време, само че поотделно, предявяват предприемачът Роман Абрамович, най-голямата съветска държавна петролна компания " Роснефт " и съоснователите на частната банка " Алфа банк " Михаил Фридман и Петър Авен.

" Обвиняването персонално към публицистите, а не към медиите е постоянно срещана тактичност от страна на тези, които се пробват да спрат потока от отрицателни изявления. Такива правосъдни каузи освен подкопават финансовото и психическото положение на публицистите, само че и ги отклоняват от нови следствия ", разказва практиката някогашният началник на Open Democracy Мери Фицджералд.

Златните бисквитки

Изпирането на репутацията на Пригожин на Запад е координирано от неговите юристи от съветската компания Capital Legal Services. Проектът е наименуван " Хамлет ", написа FT, като се базира на преписка на юристи, предоставена на вестника от екипа на Distributed Denial of Secrets, който е профилиран в публикуването на изтекла информация.

Друга част от плана се назовава " Проект Шекспир ".

" Това е била загадка, многогодишна, координирана правна интервенция, с цел да се помогне на Пригожин да се оправи с лавината от западни наказания ", написа FT.

В последна сметка опитите на Запада да прекъсне достъпа на О2 до бизнеса на Пригожин не доведоха до стремежи резултат. Според FT предприемачът е получил " премия " за услугите на " Вагнер " - лиценз за създаване на минерали.

" Сега той ръководи интернационална минна група, която съгласно американските управляващи се занимава със злато, диаманти, нефт и дърводобив в Сирия, Судан и Централноафриканската република ", написа вестникът.

През 2018 година бизнесът на Пригожин за рандеман на петрол в Сирия попадна под глобите на Съединени американски щати, а през април 2020 година американците поемат африканските планове на ръководителя на ЧВК. Те постановат наказания против суданската златодобивна компания Meroe Gold, която съгласно тяхната информация принадлежи на Пригожин и е прикритие за интервенциите на " Вагнер " в Судан.

FT ревизира митническата документи от април с.г. и открива, че 28 тона джинджифилови бисквити са изпратени от Москва до Хартум в Meroe For Agricultural & Animal Production. Не единствено част от името, само че и адресът му е същият като този на глобения Meroe Gold.

Не е известно дали бисквитите са били на борда. В същото време през лятото американската телевизия Си Ен Ен разгласява свое следствие, в което се разказва по какъв начин в първите дни след съветската инвазия в Украйна суданските митничари се интересуват от аероплан, летящ за Русия от Хартум, с другоземен експортен товар - бисквити. Проверката удостоверява съмненията им - под кутиите с бисквити е открит звук злато.

Пратката до Хартум е изпратена от малко известната петербургска компания RN Trading. Тя няма директни връзки с Пригожин. В изтеклата преписка на юристите обаче фактури за услуги, свързани с RN Trading, са адресирани до групата компании на Пригожин " Конкорд ", написа FT.

По същия метод вестникът открива връзки сред Пригожин и Profit Group и Astrea. Нито една от тези компании не е обект на западни наказания.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР