Основателят на Amazon Джеф Безос е най-богатият човек в света,

...
Основателят на Amazon Джеф Безос е най-богатият човек в света,
Коментари Харесай

Манса Муса: Най-богатият човек, който някога е живял

Основателят на Amazon Джеф Безос е най-богатият човек в света, съгласно листата на милиардерите на Forbes, оповестен тази седмица. С почти благосъстояние от 131 милиарда $, той е най-богатият човек в актуалната история. Но никога не е най-богатият човек на всички времена.

Тази купа принадлежи на Манса Муса, западноафриканският държател от 14-ти век, който е бил толкоз богат, че великодушните му дарове разрушават стопанска система на цяла страна.

"Съвременните разкази за благосъстоянието на Муса са толкоз задъхани, че е съвсем невероятно да се усети какъв брой богат и всесилен е в действителност той ", сподели за Би Би Си Рудолф Буч Уеър, доцент по история в Калифорнийския университет.

Манса Муса е "по-богат, в сравнение с всеки може да опише ", написа Джейкъб Дейвидсън за африканския крал за Money.com през 2015 година.

През 2012 година американският уеб страница Celebrity Net Worth оцени благосъстоянието му на 400 милиарда $, само че историците са съгласни, че неговото благосъстояние е невероятно да се откри на брой.

Манса Муса е роден през 1280 година в семейство на владетелите. Неговият брат Манса Абу-Бакр управлявал империята до 1312 година, когато абдикирал, с цел да отиде на експедиция.

Според сирийския историк от 14-ти век Шибаб ал-Умари, Абу-Бакр е бил захласнат от Атлантическия океан и от това, което е оттатък него. Според известията той е подхванал експедиция с флот от 2000 кораба и хиляди мъже, дами и плебеи. Те отплавали, само че в никакъв случай не се върнали.

Някои, като починалия американски историк Иван Ван Сертима, одобряват концепцията, че са стигнали до Южна Америка. Но няма доказателства за това. Във всеки случай Манса Муса е наследил Малийска империя.

При неговото ръководство тя се нараснала доста. Той анексира 24 града, в това число Тимбукту.

Кралството се простира на към 3 219 км, от Атлантическия океан до актуалния Нигер, като взима елементи от Сенегал, Мавритания, Мали, Буркина Фасо, Нигер, Гамбия, Гвинея-Бисау, Гвинея и Кот д`Ивоар.

Макар в империята на Мали да има толкоз доста злато, тя не била добре позната.

Това се трансформира, когато Манса Муса, благоверен мохамеданин, решил да отиде на поклонение в Мека, минавайки през пустинята Сахара и Египет. Според известията владетелят оставил Мали с кортеж от 60 000 души. Той взе целия си кралски двор и длъжностни лица, бойци, гърци (търговци), търговци, камилски водачи и 12 000 плебеи, както и дълъг трен от кози и овце за храна.

Градът се движи през пустинята. Цял един град, чиито поданици, чак до робите, били облечени в облекла в златен брокат и най-хубавата персийска коприна. Стотици камили били впрегнати, всяка камила носила стотици лири чисто злато.

Манса Муса оставил такова незабравимо усещане в Кайро, че Ал-Умари, който посетил града 12 години след малийския цар, описа какъв брой високо са говорели за него жителите на Кайро.

Така разточително той раздавал злато в Кайро, че тримесечният му престой довел до внезапно рухване на цената на златото в района за 10 години, разрушавайки стопанската система. Американската софтуерна компания SmartAsset.com прави оценка, че заради обезценяването на златото, поклонението на Манса Муса е довело до към 1,5 милиарда $ стопански загуби в Близкия изток.

На връщане към дома Манса Муса още веднъж минава през Египет и съгласно някои се пробва да помогне на стопанската система на страната, като изкарва част от златото от обращение, като го взема назад на рентабилни лихвени проценти от египетските кредитори. Други споделят, че е изхарчил толкоз доста, че изчерпил златото.

Освен че предизвиква изкуствата и архитектурата, той финансира и литература и построява учебни заведения, библиотеки и джамии. Скоро Тимбукту се трансформира в център на образованието и хората пътуваха от цялостен ​​свят, с цел да учат в университета Шанкоре.

Богатият държател стартира традицията на образованието в Западна Африка, макар че историята на неговата империя остава малко известна отвън нея.

След гибелта на Манса Муса през 1337 година, на 57 година, империята е наследена от синовете му, които не могат да държат империята дружно. По-малките страни се отделиха и империята се разпадна.

По-късното идване на европейците в района бил последният пирон в ковчега на империята.

10-те най-богати мъже на всички времена (Източници: Money.com, Celebrity Net Worth):

Манса Муса (1280-1337, цар на империята на Мали) благосъстояние неизброимо
Август Цезар (63 година пр.н.е. - 14 година, римски император) Щатски долар 4.6 трлн.
Zhao Xu (1048-1085, император Shenzong of Song в Китай) благосъстояние неизброимо
Акбар I (1542-1605, император на индийската династия Mughal) благосъстояние неизброимо
Андрю Карнеги (1835-1919, шотландско-американски индустриалец) 372 милиарда $
Джон Д. Рокфелер (1839-1937) американски бизнес магнат) 341 милиарда $
Николай Александрович Романов (1868-1918, цар на Русия) 300 милиарда $
Мир Осман Али Хан (1886-1967, индийски крал) 230 милиарда $
Уилям Завоевателят (1028-1087) Щатски долар 229.5 млрд
Муамар Кадафи (1942-2011, дълготраен държател на Либия) 200 милиарда долара
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР