Основателят и председател компанията Yanolja Лий Су-Джин започва доходоносната си

...
Основателят и председател компанията Yanolja Лий Су-Джин започва доходоносната си
Коментари Харесай

Един от най-богатите хора в света, който започва работа в мотел, а сега притежава $1,2 милиарда

Основателят и ръководител компанията Yanolja Лий Су-Джин стартира доходоносната си кариера в туристическата промишленост като пазач в мотел.

Опитът в хотелиерството го го въодушевява да пусне приложение за пътуващи, предлагащо всевъзможен тип услуги, свързани с настаняване, свободно време, превоз, ресторант и извършване на покупки през 2007 година Сега приложението Yanolja се трансформира в световен феномен с над 57 милиона изтегляния, съгласно уеб страницата на компанията. През 2020 пък взема приз за " Приложение на годината " в Apple App store.

Лий е измежду най-богатите хора в света, благодарени находчивостта му. Той самичък гради " империята " и денс може да се похвали с чисто положение от 1,2 милиарда $, което идва от притежаването на близо една трета от Yanolja, дружно със брачната половинка и двете му дъщери, съгласно Forbes. Той направи своя дебют в класацията на 50-те най-богати в Корея на изданието тази пролет.

Историята зад бизнеса

Yanolja е плод по-скоро на нужда, в сравнение с от обич към пътуването. Лий остава сирак в ранна възраст и остава със фамилията си през по-голямата част от детството си, споделя CNCB Make it.

Когато Лий е на 23 години той работи в мотел като чистач, в подмяна на заплата и място, на което да остане. Той икономисва пари, влага в акции и даже стартира бизнес със салати, съгласно Bloomberg. Когато тази компания се проваля, той се връща към хотелиерството и то в подобаващия миг.

В начлото на 2000-те години този вид мотели, в които Лий, се имат за безвредно място за проституиращите. Когато Южна Корея одобри закон против проституцията през 2004 година, Лий стартира да се тревожи, че мотелите, които му обезпечават работа сигурност, ще затънат.

Така той взема решение да сътвори платформа за ревюта на хотели през 2005 година, която две години по-късно става Yanolja. Целта му е да модернизира хотелите и да убеди млади двойки и пътуващи, че са безвредни, комфортни и сигурни.

Бизнесът на Лий върви добре през годините. През юни 2019 година Yanolja стана осмият стартъп " еднорог " в Южна Корея, като доближава оценка от над 1 милиард $ по време на кръг на финансиране.

Две години по-късно капиталовата компания SoftBank Vision Fund 2 купи миноритарен дял в Yanolja за 1,7 милиарда $ при оценка от 6,7 милиарда $, съгласно Forbes.

Сделката със SoftBank провокира клюки за евентуално първично обществено предложение на Yanolja. Компанията обаче към момента не е станала обществена, а основният изпълнителен шеф декларира през юли 2022 година, че не бърза да разгласи IPO, тъй като промишлеността на хотелиерството към момента се възвръща от пика на пандемията Covid-19.

Преди две години компанията започва Yanolja Cloud, личен програмен продукт с изкуствен интелект за други платформи за хотелиерство и отдих. 19 милиона консуматори употребяват софтуерните платформи на Yanolja за резервации, пътувания и други интервенции по ръководство на парцели, съгласно уеб страницата на компанията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР