Основата на тази торта е една по-раздвижена версия на старата

...
Основата на тази торта е една по-раздвижена версия на старата
Коментари Харесай

Италиански дни: Торта с рикота, маскарпоне и портокали

Основата на тази торта е една по-раздвижена версия на остарялата класика торта " Маргарита ". Добавената рикота в сместа за блата насища усета и текстурата. Много е подобаваща за хора, които заобикалят бялото брашно (и глутена) и, без значение че аз персонално нямам нетърпимост към глутен, когато би трябвало да върша торта, постоянно залагам на този тип блат, тъй като е по-лек.



Необходимите артикули:

Почистете 5-6 портокала, нарежете ги на шайби, наредете ги върху кухненска хартия и ги покрийте с още хартия, с цел да ги подсушите за към половин час, като след първите 15 минути сменете хартията.

За блата:
240 г картофено нишесте (може да се замести и с царевично нишесте)
240 г захар
8 яйца, разграничени на белтъци и жълтъци
250 г рикота
1 пакетче бакпулвер 

Отделете белтъците от жълтъците в две чисти и сухи купи. Първо разбийте добре жълтъците със захарта (около 5 минути с миксер на междинна степен). Добавете картофеното нишесте и бъркайте, до момента в който се получи гладка примес. Белтъците разбийте на сняг с миксер, до момента в който станат лъскави и твърди, тъй че да образуват " корав връх ", когато вдигнете перките на миксера. Внимателно прибавете белтъците към сместа. Разбъркването става, като загребвате и бъркате с шпатула постоянно изпод нагоре, тъй че сместа да остане пухкава. Накрая прибавете рикотата и разбъркайте деликатно. Прехвърлете в тортена форма и печете към 40 минути на 180 градуса (или 160 + вентилатор). Изчакайте да изстине.



За топинга:
250 г маскарпоне
250 мл прясна сметана
60 г пудра захар
1 ванилия

С миксер разбийте на висока степен съставките за топинга, до момента в който сместа се сгъсти и образува изострен и постоянен връх.

Сглобете тортата: изсипете крема върху блата, от горната страна наредете портокалите. Може да се сервира и незабавно, само че аз ви предлагам да изчакате най-малко 1-2 часа, в които да оставите тортата в хладилника. 



 

Източник: приспособена от https://bojongourmet.com

Повече от Елена можете да намерите на FB страницата My Italian Days.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР