Осло. Няколко големи държави от НАТО призоваха Йенс Столтенберг да

...
Осло. Няколко големи държави от НАТО призоваха Йенс Столтенберг да
Коментари Харесай

Verdens Gang : Няколко големи страни в НАТО са поискали Йенс Столтенберг да остане начело на Алианса

Осло. Няколко огромни страни от НАТО приканиха Йенс Столтенберг да продължи да работи като общоприет секретар на Алианса след приключването на сегашния му мандат при започване на октомври. Това заяви в петък норвежкият вестник Verdens Gang , базирайки се на свои източници.

Според изданието, по-специално, Съединени американски щати и Германия са били измежду страните, които са поискали Столтенберг да остане на поста общоприет секретар. Вестникът показва, че даже откакто през декември e станаlo известно, че той кандидатства за длъжността гуверньор на Централната банка на Норвегия, ръководители на страните от Алианса са го попитали дали желае да продължи да работи на сегашния си пост.

В края на 2021 година генералният секретар на НАТО сподели, че е доста стимулиран да стартира работа като гуверньор на Норвежката централна банка, само че в случай че изборът падне върху неговата кандидатура, той няма да може да направи това, до момента в който не изтече мандата му в НАТО.

Според норвежките медии множеството партии в норвежкия парламент не поддържат кандидатурата на Столтенберг за поста началник на Централната банка. По-специално, няколко политици показаха угриженост по отношение на това какъв брой самостоятелен ще бъде той в тази роля, като се имат поради връзките му с ръководещата Работническа партия, на която преди този момент беше водач. Окончателното решение за новия гуверньор на Централната банка обаче ще вземе държавното управление.

Столтенберг, който преди този момент беше два пъти министър-председател на Норвегия (2000-2001 и 2005-2013), управлява Северноатлантическия алианс от 1 октомври 2014 година Мандатът му на този пост беше удължаван два пъти, в този момент той ще заема тази служба до 30 септември 2022 година, тъй че той се чака да заема поста общоприет секретар общо минимум осем години.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР