Оскарите може да губят престиж и телевизионна аудитория всяка година,

...
Оскарите може да губят престиж и телевизионна аудитория всяка година,
Коментари Харесай

"Оскарите" западат, но българското им братче напредва

" Оскарите " може да губят авторитет и телевизионна публика всяка година, само че към момента остават най-ценните и популярни филмови награди на планетата. Българското кино " Оскар " през крив макарон гледа, само че това не значи, че нямаме мотиви за наслада и почитание в последните години от личния ни, по-дребен мащаб. Едно от хубавите неща, които се случват на родната кинематография, бе възкресяването на премиите на Съюза на българските кино дейци (създадени през 1975 година, в по-ново време се се подвизаваха и под името награди на Българската кино академия). Тази година те бяха преименувани " Васил Гендов " в чест на пионера на националното ни кино, съпроводени за пръв път от деветдневна стратегия с безвъзмездни прожекции за фенове на 63-те номинирани кино лентата, и увенчани с ненадейно тържествена и стилна гала в Народния спектакъл. Заслугата е на ръководителя на СБФД, режисьора Милко Лазаров ( " Ага " ) и директорката на фестивала Катерина Ламбринова, а и на други евентуално - само че значимото е, че в българското кино все по-често се случват неща, които не предизвикват позор и стеснение. 

Като минус бих изтъкнала, че в желанието си да почете всички гилдии и експерти в сектора, СБФД раздаде необикновен брой награди - 15 в категориите за игрално кино (от които 1 за късометражно), 8 за писмено и цели 8 за анимационно, въпреки че в последните се състезаваха всичко на всичко девет кино лентата... плюс два наградата за рецензия, почетна премия за артиста Иван Иванов и като че ли всичко това е малко - по една специфична премия на журито във всеки от трите раздела. За съпоставяне, категориите на премиите " Оскар " са 23 при несравнимо по-голямо кинопроизводство. Но все отнякъде би трябвало да се стартира.

Захари Бахаров беше отличен водещ на церемонията - той освен се усеща вкъщи си в Народния, само че и закачливо пунтираше стила на героя си бае Славе от коронния си моноспектакъл " Чамкория ". Дори иронизираше някои клишета, които бе предвидено да произнесе по сюжет. Оркестърът на Плевенската филхармония, Живко Петров и Христо Йоцов съживиха мелодии от старите български филми, фрагменти от които бяха прожектирани зад тила им. Пяха Хилда Казасян и Васил Петров, а Теодосий Спасов се включи с интерпретация на дудук на " Вървят ли двама " от " Козия рог ".

Не се мина и без декларирана политическа позиция - " Слава Украини " извикаха неколцина от лауреатите на сцената, измежду които носителят на премия " Васил Гендов " за най-хубав филм ( " Уроци по немски " ) Павел Веснаков. Много мощно бе изявлението в този дух на ветерана Йосиф Сърчаджиев, който завоюва приз за поддържаща мъжка роля в " Януари " и съобщи, че Путинова Русия може да е знак на гибелта, само че " положителното продължава ". А операторът Емил Христов описа, че се е надявал на церемонията да пристигна президентът Румен Радев, с цел да му изпее от сцената " Червона калина ". 

Почти тричасовото шоу мина с единствен, само че занимателен дребен гаф - в надписите на номинациите бе пропуснато името на точно най-известната в интернационален мащаб българска актриса, номинираната за " Оскар " Мария Бакалова. Тя завоюва, споделено с Ралица Паскалева, наградата за най-хубава женска роля в " Жените в действителност плачат ".  

Що се отнася до премиите, там разногласия винаги може да има - някои бяха разочаровани от лауреатката за поддържаща женска роля (Алиса Атанасова за " Петя на моята Петя " ), а даже и от най-главната премия - за най-хубав филм. Журито обаче връчи специфичния си приз в тази категория на " Февруари " на Камен Калев, т.е. може да се сметне, че два филма са почтени за тази купа. Те си потеглиха с еднакъв брой премиите - " Уроци по немски " завоюва и за най-хубав режисьор - Павел Веснаков, най-хубав артист - Юлиян Вергов, а " Февруари " сграбчи наградите за музика (за Петър Дундаков това бе втори приз за вечерта, след този за композитор на документален филм) и за операторско майсторство (Иван Чертов). Три наградата има и любимецът при анимациите " Любовни черупки ". Но учудващо филмът с най-вече номинации на вечерта бе игралният дебют на документалиста Светослав Драганов " Смирен ", който извираше безусловно от всяка категория.

А ето и останалите награди:

Секция игрално кино :

Най-добър късометражен филм - ПЕТЪР КРУМОВ за ГЛАД

Най-добър тон на игрален филм - ИВАН АНДРЕЕВ и СЕБАСТИЯН ЖИМЛИ за СМИРЕН

Най-добър художник по костюми - МАРИЯ ПАУНОВА за ЯНУАРИ

Най-добър художник-сценограф - САМУИЛ ГАНЕВ за В СЪРЦЕТО НА МАШИНАТА

Най-добър монтаж  - КАТАЛИН КРИСТУЦИУ за РИБЕНА КОСТ

Най-добър сюжет - ДРАГОМИР ШОЛЕВ, ЕМАНУЕЛА ДИМИТРОВА и ГЕОРГИ МЕРДЖАНОВ за РИБЕНА КОСТ

Най-добър дебют на пълнометражен филм - СВЕТОСЛАВ ДРАГАНОВ за СМИРЕН

 

Секция писмено кино:

Най-добър дебют - АНА КИТАНОВА за СЪДБАТА НА СКИТНИКА

Най-добър тон  - ХАРИ БОЯДЖИЕВ и ИВАН АНДРЕЕВ за ТИХО НАСЛЕДСТВО

Най-добър композитор - ПЕТЪР ДУНДАКОВ за ЧОВЕКЪТ С ЛУЛАТА

Най-добър монтаж - ДОНКА ИВАНОВА за ГЕО МИЛЕВ - В ЛАБИРИНТА НА ВРЕМЕТО

Най-добър оператор  ХРИСТО КОВАЧЕВ за АВАНТЮРИСТА

Най-добър сюжет - КОСТАДИН БОНЕВ и КОНСТАНТИН ПЕТРОВ за Европейска общност МИЛЕВ - В ЛАБИРИНТА НА ВРЕМЕТО

Най-добър режисьор на документален филм - ЕЛДОРА ТРАЙКОВА за ПРЕДИ КРАЯ

Специална премия на журито за документален филм - ВТОРОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ

Най-добър документален филм на Националния фестивал - НАШЕТО ТИХО МЕСТЕНЦЕ

 

Секция анимационно кино:

Най-добър дебют - ГЕРГАНА СИМЕОНОВА за кино лентата ЗИМНИ ВЕЧЕРИ

Най-добър тон на анимационен филм - ВЛАДИСЛАВ БОЯДЖИЕВ за САНТЯГО

Най-добър композитор  БОРИС КАРАДИМЧЕВ и ВАЛЕРИ КОСТОВ за ЛЮБОВТА, БЕЗ КОЯТО НЕ МОЖЕМ

Най-добра анимация - СВИЛЕН ДИМИТРОВ, АТАНАС КАРАКОЛЕВ и ЗДРАВКО МИЛЕНОВ з ЛЮБОВНИ ЧЕРУПКИ

Най-добър художник на анимационен филм - АСЯ КОВАНОВА, АНДРЕЙ КУЛЕВ за САНТЯГО

Най-добър сюжет на анимационен филм - СВИЛЕН ДИМИТРОВ за ЛЮБОВНИ ЧЕРУПКИ.

Най-добър режисьор на анимационен филм - АНДРЕЙ КУЛЕВ за САНТЯГО

Специална премия на журито за анимационен филм - СЕДЕМ СМЪРТНИ ГРЯХА

Най-добър анимационен филм - ЛЮБОВНИ ЧЕРУПКИ

 

Гала церемонията по връчването на премиите ще бъде излъчена по БНТ на 22 май.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР