Още в първия ден от войната, пазарите реагираха мигновено, като

...
Още в първия ден от войната, пазарите реагираха мигновено, като
Коментари Харесай

Как ще се отрази войната върху борсите и цената на петрола

Още в първия ден от войната, пазарите реагираха незабавно, като същинско мерило за политическите настройки и дейности.

Газ и нефт скочиха незабавно. Черното злато с 8%, а газа с 35%. На този декор софтуерните показатели и акциите потеглиха надолу. Руският фондов пазар се срина и загубите се правят оценка на 260 милиарда $.

Европейската централна банка предвижда, че войната ще изтрие под половин % от растежа на Европейски Съюз. Отговорът на Запада пристигна на няколко стъпки.

Англия и Съединени американски щати първи блокираха съветски активи и банки, само че много внимателно - върху дребен брой хора и първо единствено върху дребни банки.
Едва нощес късно стана ясно, че Европейски Съюз ще изключи част от съветските банки от разплащателната система SWIFT - най-голямата интернационална система. А концепцията е да се блокират съветски разплащания, активи и всички интернационалните валутни запаси на Русия. Ключовият миг е кои банки няма да бъдат глобени - дали измежду тях ще са Газпромбанк и ВТБ, с цел да останат съхранени газовите доставки за Европа.

Икономисти към този момент заговориха, по какъв начин в случай че офанзивата продължи, Федералният запас може да се окаже в патовата обстановка да не успее да вдигне незабавно лихвените проценти, каквато поръчка към този момент беше дадена. Или съгласно други ще стане таман противоположното - поради несигурността и бурната инфлация, която ще се задълбочи, ФЕД ще бъде заставен да работи по-агресивно.

Главният икономист на JP Morgan предвижда, че повишаването на петрола може да се трансформира в дезинфлационен фактор, който да задържи и намали световния стопански напредък.

Повече по тематиката вижте в разбора на борсовия анализатор Здравко Пиринлиев за предаването " Бизнес.БГ ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР