Още Шумерите са правели опити да се отгатне влиянието на

...
Още Шумерите са правели опити да се отгатне влиянието на
Коментари Харесай

Как са създадени зодиите?

Още Шумерите са правели опити да се отгатне въздействието на звездите върху ориста на света. Зодиакът се състои от 12 съзвездия, през които минава еклиптиката, т.е. огромният кръг, избран от придвижването на Земята към Слънцето. Слънцето остава във всяко съзвездие на Зодиака за близо месец.

Имената на знаците на зодиака идват от имената на съзвездията, дадени им от шумерите преди 3-4 хиляди години.

Знаете ли, че е имало повече от 12 зодии?

Някои, като Плеядите и Голямата лястовица, в този момент са част от други, по-големи съзвездия. Вавилонските астрономи към 500 година прочие н. е. стигнаха до концепцията да разделят еклиптиката на 12 равни елементи. Някои изключително огромни съзвездия трябваше да бъдат „ подрязани “ и по тази причина част от съзвездието Скорпион се трансформира в Везни.

Промените бяха неохотни, даже Клавдий Птолемей от Александрия, астроном и географ, живеещ през 2-ри век сл. Хр., назовава Везни с друго име, третирайки го като откъс от Скорпион, а след негов образец Николай Коперник го прави 1400 години по-късно.

В момента, вследствие на прецесията на Земята ( промяна на наклона на оста), ситуацията на съзвездията по отношение на нея се е трансформирало с към 30 градуса (прецесията е от латински praecessio – предхождащ, което значи мудна смяна в посоката на въртене на Земята, породена от неравномерността й привличане от Слънцето и Луната).

В продължение на почти 26 000 години земната ос наблюдава конус с ъгъл на отвор от 23,5 °, променяйки посоката си в космоса. Само 49 дни в годината Слънцето в действителност е в тези зодиакални знаци, в които би трябвало да бъде съгласно астрологичния „ график ”, а близо 3 седмици (от 30 ноември до 17 декември) е в съзвездието Змиеносец, т.е. отвън обичайния зодиак.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР