Още през януари екипи на Градини и паркове“ влизат в

...
Още през януари екипи на Градини и паркове“ влизат в
Коментари Харесай

30% от дърветата в парк Лаута – опасни

Още през януари екипи на „ Градини и паркове “ влизат в „ Лаута “, с цел да отстраняват рисково надвиснали над пешеходните алеи и площадки изсъхнали дървета и клони в лесопарка, оповестиха от общинското дружество.

Спешните ограничения се подхващат, откакто тези дни бяха получени окончателните резултати от направеното фитосанитарно проучване на „ Лаута “.

От началото на месец май до края на септември външни експерти  направиха периодически мониторинг на растителността, събрани са пробни материали. Изготвените от Лесозащитна станция – Пловдив разбори удостоверяват паниката за влошеното положение на дърветата.

Около 30 % от едрата дървесна растителност е изсъхнала, част от нея едвам се държи на корен. Най-силно засегнатите  екземпляри са от типовете бяла акация, софора, ясенолистен явор, бряст и в по-малка степен – елементарен дъб и полски явен.

Според показаните от Лесозащитната станция разбори аргументите са сложни.

Повечето типове дървета, от които е основан паркът, са по над пределната им възраст от 80 години.

Установени са също гъбични болести, най-вече брашнеста мана  и трахиомикоза по бряста. Сред насекомните вредители преобладават листни въшки, брястов листояд, дъбова коритуха, лещовидна и още два типа други орехотворки.

Настъпилите през последните десетилетия промени в микроклимата и хидрологичния режим – покачване на температурите,  намаление на атмосферната мокрота и равнището на подпочвените води, също оказват отрицателно въздействие върху  растителността в лесопарка.

От „ Градини и паркове “ към този момент са изпратили до общината констатациите от направеното проучване. Дали са и съответни оферти за спасяването на „ Лаута “.

Освен краткосрочните ограничения за унищожаване на евентуално рисковата растителност край алеите, още през 2023 година би трябвало да стартира подготовката на огромен план.

„ Със сигурност ще е належащо мнението на пловдивчани – по какъв начин този парк с над 450 декара повърхност да се развива и стопанисва, по какъв начин да наподобява и какви потребности на жителите да удовлетворява “, разяснява Козарев, шеф на ОП-то.

Според него обаче, с цел да е акуратен планът, са нужни доста съществени предпроектни изследвания, в това число геодезично снимане, устройствено техническо и инфраструктурно проучване на територията и инвентаризация на растителността. Има ли подготвен план с ясна количествено-стойностна сметка, може да се търси финансиране за осъществяването му, в това число и от европейските фондове.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР