Още през следващата седмица се очаква да започне кандидатстването по

...
Още през следващата седмица се очаква да започне кандидатстването по
Коментари Харесай

Още през следващата седмица започва набирането на проектни идеи за подпомагане на млади земеделски стопани

Още през идната седмица се чака да стартира кандидатстването по процедурата за асортимент на планови оферти по подмярка 6.1 „ Стартова помощ за млади аграрни стопани “. Това стана ясно от провелото се през днешния ден съвещание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група в гюргевската община Узуну, в която участваха представители на Областна администрация – Русе, както и изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева. Според регионалния шеф Анатоли Станев реализирането на сходни планове ще стимулира повече младежи да се насочат към този бранш.

Предвиденият бюджет по програмата е 12,1 млн. евро, а финансовата помощ за един претендент е не повече от левовата равноценност на 25 000 евро. Финансирането е безплатно. Според условията средствата се изплащат на две равни вноски. Първият транш е от 12 500 евро в период до два месеца след подписване на административния контракт, а останалите пари ще бъдат дадени на стопаните след инспекция от Държавен фонд „ Земеделие “, която да откри точното осъществяване на бизнес проекта. Подпомагането се дава за най-много 5 години единствено при показан бизнес проект. Изпълнението му би трябвало да стартира най-късно девет месеца след датата на подписване на административния контракт. Той наложително включва най-малко една инвестиция в дълготрайни материални и/или нематериални активи с единична цена не по-малка от 700 лева



Приоритет ще се дава на претенденти с обучение в региона на селското стопанство. Повече точки ще получават и планове, които обезпечават стабилно развиване на земеделското стопанство; извършват се в чувствителни сектори; залагат на биологично производство; употребяват цифрови технологии; основават работни места. Допустими претенденти са физически лица, еднолични търговци и еднолични сдружения с лимитирана отговорност, регистрирани по Търговския закон. Те би трябвало да дават отговор и на още три условия. Стопаните да са на възраст от 18 навършени до 40 навършени години (включително) към датата на подаване на плановото предложение, както и икономическият размер на стопанството, измерен в общоприет индустриален размер да е в границите сред левовата равноценност на 8000 евро и 16 000 евро. Също по този начин те би трябвало да бъдат регистрирани за първи път като аграрни стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 година за основаване и поддържане на указател на земеделските стопани не по-късно от 24 месеца към датата на подаване на плановото предложение. Земеделските стопани могат да се занимават както с култивиране на земя, по този начин и с развъждане на животни. Друга детайлност е, че Националната работа за препоръки в земеделието, в това число и териториалният офис в Русе ще подкрепят фермерите изцяло гратис при правенето на плановете им.

В рамките на съвещанието бе показана и активността на три компании. Едната е „ Арониада – Агро “ ЕООД, която е измежду водещите производители в страната на сок, вино и оцет от арония, както и на арония на прахуляк, дражета и брашно. Ежегодно производството е отличавано с голям брой национални и интернационалните награди. Другата компания, с чиято активност присъстващите се срещнаха, бе „ Агрола Екоинвест ЕАД. Тя също се подрежда измежду водещите компании в районен аспект в областта на овощарството. На близо 4000 декара биват отглеждани вишни, сливи, кайсии, орехи и лешници. Предприятието разполага и с завод за преправка на плодове, където те биват шоково замразявани.

Особено внимание провокира и румънската компания „ Малкият фермер “. Тя оперира на пазара от 4 години, като за последните две години е произвела над 700 хиляди бутилки със сок. Фирмата е основана и с поддръжката на европейски фондове, само че преобладаваща част се пада на частните вложения. Разположена е на 18 хектара, като фокусът ѝ на активност е върху производството на сокове от разнообразни сортове ябълки.

На съвещанието участваха още регионалният шеф на Разград Драгомир Златев, заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Анкулеску, както и шефът на Областна дирекция „ Земеделие “ в Русе Владимир Тедески, шефът на Областната дирекция по сигурност на храните инж. Иван Ласонин, както и специалисти от офиса в Русе на Националната работа за препоръки в земеделието, а също и инж. Красимир Георгиев, който е краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на Областна дирекция на Държавен фонд „ Земеделие “. Инициативата се реализира със съдействието на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР