Още преди две години ни казаха, че смяната на времето

...
Още преди две години ни казаха, че смяната на времето
Коментари Харесай

Защо може да не отменят смяната на времето

Още преди две години ни споделиха, че промяната на времето ще бъде анулирана. Но решението е застрашено от неуспех, защото страните в Европейски Съюз не могат да се договорят кое часово време да бъде въведено – лятното или зимното. Какво може да се случи, споделя.

И още веднъж превъртяхме стрелките. А още преди две години ни споделиха, че промяната на времето ще бъде анулирана: през 2018 година тогавашният ръководител на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер разгласи, че над 80% от европейците, взели участие в съответното допитване, са поискали промяната на времето да бъде отстранена.

Впоследствие Европейският парламент реши най-късно през октомври 2021 година Но държавните управления на държавите-членки още не са се договорили кое часово време да бъде въведено – зимното или лятното. И няма никакви изгледи за скорошно решение.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 година по и...

Кога ще спрем да местим стрелките?

Според добре осведомени източници, немското председателство на Европейски Съюз, което продължава до края на годината, не има намерение да влага доста сили в тази посока: имало по-важни въпроси, а също така за взимането на такова решение се изисквало квалифицирано болшинство. В Берлин считат, че е най-важно да се избегне хаосът, който би зародил, в случай че обособените страни в Европейски Съюз вземат решение въпроса самостоятелно.

Самото немско държавно управление до момента не е заело позиция по отношение на избора на лятно или зимно часово време. Освен това то чака от Европейската комисия експертна оценка за последствията от анулацията на двукратното приплъзване на стрелките. А тези последствия несъмнено ще бъдат съществени. На територията на Европейски Съюз има 3 часови зони: западноевропейско, средноевропейско и източноевропейско време.

Ако отсега нататък се вкара само лятното часово време, през зимата в западните и северозападните райони ще се развиделява доста късно. На 21 декември в испанския град Виго слънцето ще изгрява едвам в 10:01, а във френския район Бретан - в 10:07. Ако пък се вкара за непрекъснато зимното часово време, през лятото на изток ще съмва прекомерно рано: във Варшава слънцето ще изгрява в 3:15, а в Берлин - в 3:44 часа.



В същото време промяната на времето подлага доста хора на същинско мъчение. Според едно немско изследване, близо 30% от хората страдат от физически и душевен проблеми в следствие от местенето на стрелките: изпитват необяснима отмалялост, срещат компликации при заспиване вечер, спят с прекъсвания.

" Сега е най-подходящият миг "

Германският икономист проф. Корбиниан декор Бланкенбург счита, че таман в този момент е най-подходящият миг за унищожаване на промяната на времето. " В резултат от пандемията компаниите и институциите развиха нова еластичност ", споделя той и напомня, че работата у дома и онлайн съвещанията към този момент са нещо напълно обикновено.

Икономистът изяснява, че прецизното съблюдаване на точни часове за старт и завършек на работния ден или на лекциите в университета губи значение, когато елементи от труда и учението се реалокират във виртуалното пространство.

Още преди години Фон Бланкенбург е потвърдил и нещо друго: че промяната на времето не води до някаква основна спестовност на сила. До същия извод стига и Федералната работа за околната среда: през лятото лампите в действителност се палят по-късно, по тази причина пък напролет и есента в утринните часове е належащо повече отопление. Така плюсовете и минусите се балансират.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР