Още преди да е обявен резултатът от проверките на здравното

...
Още преди да е обявен резултатът от проверките на здравното
Коментари Харесай

Борисов лично раздаде възмездие по случая с починалото дете

Още преди да е разгласен резултатът от инспекциите на здравното министерство и прокуратурата, назначени заради гибелта на 3-годишно дете в София, министър председателят Бойко Борисов пое случая персонално и изиска отмъщение. Той нареди да бъдат отстранени, до момента в който текат инспекциите, шефовете на трите лечебни заведения, в които е било детето, както и всички други забъркани. Няколко часа по-късно това беше реалност.

Яростта на Борисов е предизвикана от случай от предходната седмица. Родителите на 3-годишно момченце се оплакаха, че са били разкарвани в три лечебни заведения - профилираната детска болница „ Проф. Иван Митев “, " Лозенец “ и „ Пирогов “, което е довело до съдбовно закъснение на лекуването на детето.

" Видях се в този момент с родителите на умрялото дете. Докато траят инспекциите на прокуратурата и съдебномедицинските експертизи, желая Ананиев да отстрани всички шефове на лечебни заведения и всички, които са забъркани в процеса. Говорете с прокуратурата да употребяват ВМА за експертизите, там са едни от най-хубавите лекари. Трябва да има отмъщение! От наша страна това, което би трябвало да се направи, ще бъде направено през днешния ден! Такова безсърдечие, да гледат детето така… Разстроих се! Незабавно да се махат от там, до момента в който свършат инспекциите и се намерят отговорните! ”, сподели Борисов преди съвещанието на Министерския съвет. След края му тримата шефове бяха извикани в Министерство на здравеопазването и отстранени от постовете си до привършване на процесуално-следствените дейности.

Миналия петък Министерство на здравеопазването назначи инспекция по случая, която още не е завършила. Едва в сряда следобяд бе готов предварителен отчет, който не сочи нито съществуване, нито липса на пропуски от страна на лечебните заведения. От Министерство на здравеопазването оповестиха единствено, че е изискана и обработена цялата налична документи от лечебните заведения и от персоналния доктор на детето, взети са поради и мненията на лекарите, взели участие в диагностично-лечебния развой. Ясна е повода за гибелта - " тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни солидни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е породена от вирусна зараза, поради която са зародили и спомагателни затруднения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Към момента не са подготвени всички резултати от хистологичните проучвания, които се чакат до седмица ", оповестиха от Министерство на здравеопазването.

" С цел цялостно изследване на случая е предоставено провеждането на три самостоятелни експертизи – от експерт по инфекциозни болести, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от инспекцията, заключенията на специалистите и аутопсията ще бъдат направени 4 констативни протокола и финален отчет ", допълват от Министерство на здравеопазването. Очаква се това да стане до края на идната седмица.

Известно е и че детето е имало риновирус - съгласно проучванията в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Твърденията на родителите и забърканите лечебни заведения, най-много педиатрията, се разминават. Според родителите на 14 ноември те първо отиват в педиатрията, където чакат 2 часа, без да им извърнат внимание. След това отиват в " Лозенец ", където детето е прегледано и му е назначено домашно лекуване. Състоянието му обаче се влошило и родителите се върнали в педиатрията, където още веднъж чакали 2 часа и детето най-сетне е признато. Междувременно от болничното заведение им обяснили, че имат единствено едно свободно интензивно легло, само че то се пазело. След това момчето се утежнява сериозно и е преместено в " Пирогов ", където умира.

От педиатрията обаче настояват, че не е записано първото идване на родителите. При второто детето е признато след 30 минути, а положението му не е било тежко. Направени са му кръвна картина и рентгенова фотография, дежурният доктор преценя, че детето е за болнично лекуване, само че не за интензивно поделение. Предлага на родителите да бъде пратено в пулмологията в Александровска болница, само че те отхвърлят. " Беше в повредено общо положение, с белези на интоксикация, само че не и с дихателна или сърдечна непълнота ", изясни доктор Елена Георгиева пред Би Ти Ви.

По-късно следобеда положението на детето се утежнява, прави се втора фотография и от педиатрията вземат решение да го преведат в „ Пирогов “, където опциите за реанимация са доста по-добри. Дошъл е и анестезиолог от незабавната болница, който е придружил детето. От педиатрията настояват, че става дума за положение, което се е влошило извънредно бързо и е случай, в който медицината е безсилна.

НАПРЕЖЕНИЕ

След като шефът Димитър Русинов беше отхвърлен, от педиатрията разгласиха декларация " по отношение на следващата популистка акция, водена за сметка на педиатрите ". В нея лекарите обясниха, че ще разясняват случая след излизане на резултатите от инспекцията, и припомниха, че нагнетяването на отрицателни настроения към болничното заведение се отразява негативно към работата й в полза на децата.

 

ПРОЦЕСИ

Правителството отпусна 6.7 млн. лева за заплащане на налозите на болница „ Лозенец “ и започва процедурата по преобразуването й в комерсиално сдружение към Министерство на здравеопазването. „ Ние единствено отпускаме пари, единствено плащаме, Ананиев, а резултата е разплакани родители при мен “, разяснява Борисов. Министерският съвет одобри също решение за оповестяване на парцел - обществена държавна благосъстоятелност, за парцел - частна държавна благосъстоятелност и за превръщане на „ Болница „ Лозенец “ в еднолично акционерно сдружение с държавно присъединяване в капитала. В резултат парцел - обществена държавна благосъстоятелност, включващ аграрен парцел в София с повърхност 168 241 кв. м, дружно с построени върху него 32 броя здания ще бъдат импортирани като непарична вноска в капитала на едноличното акционерно сдружение за реализиране на активността му. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР