Още преди 4000 години древните лечители в Китай, Гърция и

...
Още преди 4000 години древните лечители в Китай, Гърция и
Коментари Харесай

Масло от риган - какво е и защо е полезно

Още преди 4000 години античните лечители в Китай, Гърция и Рим са употребявали билката риган за медицински цели. В гръцката митология се споделя, че риганът е основан от богинята Афродита с цел да символизира щастието. Билката цъфти с красиви лилаво-розови цветове, които са положителни за ястие.

Названието на ригана идва от думата oregano, което в превод значи наслада от планината. И това е напълно тъкмо открито име, тъй като растението идва в най-хубавата си форма от по-голяма надморска височина.

Неговата татковина е Европа, а по време на Втората международна война американските бойци, изпратени в Италия, харесали подправката риган и го пренесли в Америка. Сега се отглежда за кулинарни и други цели и там. Маслото съдържа доста от главните изгоди на ригана.

Получаване на масло от риган

Маслото от елементарен риган е познато с латинско наименование Origanum vulgare. То би трябвало да се разграничава от маслото, което се употребява за кулинарни цели в Италия. Макар да се назовава масло от риган, употребяваното в кулинарията масло е получено от майорана или мексикански риган.

Истинското натурално масло от риган са добива посредством филтрация и се създава в разнообразни концентрации. Основната му съставна част е карвакрол и с цел да бъде същински ефикасно, тя би трябвало да бъде не по-малко от 70 % от състава.

Разбира се, маслото от риган има богат състав, в който влизат доста детайли, и това го прави мощен антисептик.

Фитомихичен състав на маслото от риган

Според едно френско изследване отпреди 10 години ригановото масло съдържа 46 дейни сформира, като фитохимикалът карвакрол е преобладаващият. Карвакролът е фенол, който има забавно деяние върху бактериите. Той прониква през тяхната външна мембрана, която ги пази от клетките на имунната отбрана. Така те стават откриваеми за имунната система и тя може да ги унищожава. Същевременно карвакролът е безопасен за здравите кафези.

Други съставки са тимолът, гама терпиненът, пара сименът, бета кариофиленът, розмариновата киселина, мирценът. Подобно на зеления чай, в това масло се съдържат високи дози полифеноли, танини, антоцианини, флавоноиди, които имат антитуморни и противостареещи свойства. В маслото на билката риган се съдържат повече феноли, в сравнение с в доста други билкови артикули.

Съставът на маслото от риган се отличава и с съществуването на минерали като калция, магнезия, желязото, медта, редица витамини и по тази причина е ефикасно против огромен брой патогенни микроорганизми.

Антиоксидантите в състава на маслото са мощен щит против свободните радикали. То освен ги обезврежда, само че и подкрепя възобновяване на тъканите. Така се забавя процеса на стареене, който е натурален, както и други здравословни болести, свързани с възрастта като макулната недъгавост.

Полезни свойства на маслото от риган

 Масло от риган изгоди

Противораково деяние - този артикул има мощни противоракови свойства. Проучване, извършено в Индия, е открило, че карвакролът има предпазен резултат против рака на дебелото черво и на ректума. Маслото от риган потиска развиването на туморните кафези, спирайки цикъла на клетъчно разделяне.

Маслото от билката риган има потребно деяние и при левкемия, при рак на млечната жлеза, при мозъчни тумори. Способността на продукта да потиска действието на мутагените го прави скъпо лечебно средство освен това тежко заболяване.

Свойства на противоотрова - етеричното риганово масло е употребявано още от античните гърци и египтяни като антидот. Сега посредством опити е открит този факт. Въпреки високата си токсичност препаратът се употребява постоянно като лек при ревматоиден артрит и разнообразни типове рак.

Противиогъбично деяние - гъбичните инфекции са постоянно срещани, само че маслото от риган защищава тялото дейно от тях. То е дейно против кандида, смъртоносното тропическо заболяване питиоза, При тези високорискови болести то е най-хубаво в комбиниране с мента.

Противовирусни свойства - съгласно учените маслото от риган може да управлява човешкия норовирус, който провокира ентерит.

Противопаразитни свойства - тимолът в състава на маслото може да унищожава плоския паразитен червей, който е причина за кистозната ехинококоза. Това заболяване визира черния дроб, белите дробове и други органи.

Противобактериално деяние - маслото от риган има мощно деяние против 5 типа бактерии, свързани главно с хранителни отравяния. Всички те са рискови патогени, само че продуктът от билката риган е съумял да ги унищожи.

Противодиабетно деяние - риганът е сполучлив против диабет, вид 1. Той защищава от хипергликемия и може да бъде основа на бъдеща терапия против диабет.

Противовъзпалително деяние - открито е, че карвакролът и тимолът в продукта потискат възпалителните реакции.

Противоалергични свойства - розмариновата киселина, която е част от състава на маслото от риган, има противоалергични свойства, тя е главен фенолов антиоксидант в ригана. При страдащи от сезонен риноконюнктивит маслото от риган е намалило възпалението.

Имуностимулант - капацитетът на това масло за усилване на имунитета е добре проучен. Растението риган е употребявано от епохи като имуностимулатор, одобряват през устата като хранително средство. Стимулират се белите кръвни кафези, които са първата линия в отбраната против гъбички и бактерии.

Начини на приложимост на маслото от риган

Вътрешна приложимост на масло от риган

Маслото от риган се приема вътрешно при алергии, артритни положения, ревматизъм, артроза, при проблеми с дишането, при кандидоза, за подсилване на имунитета, при диария и газове в червата, при храносмилателни проблеми. Този артикул е ефикасен и при незабавни положения като захапване от отровни змии, паяци, ужилване от пчели, защото маслото обезврежда отровата. При болки в мускулите може да се одобри, с цел да усъвършенства работата на ставите и гъвкавостта на мускулите.

Външна приложимост на масло от риган

 Масло от риган приложимост

Маслото от риган е мощен концентрат. Добре е да се разрежда с други типове масла. Жожоба прави е изключително подобаващ тандем ригановото масло, както и маслото от ленено семе, зехтин и кедър.

За външна приложимост се предлага да се употребява масло от риган при: сърбежи, кожни инфекции като акне и псориазис, екземи и кандида. Добра концепция е при болести на ставите и сухожилията. То е дейно болкоуспокояващо средство при артрит, бурсит, болки в мускулите, спортни контузии, болки в гърба. Може да се употребява при изгаряния, инфекции на ушите, при лекуване на инфекции на дихателната система.

Може да се употребява и за унищожаване на кожни формирания като брадавици. Това е изцяло безвреден развой, щадящ за кожата, който се предизвиква от фармакологията.

Противопоказания за потребление на масло от риган

Този артикул се понася добре от организма, само че въпреки всичко има някои случаи, при които не се предлага да си употребява етеричното риганово масло. Това са:

- При бременност;

- При хора с прекомерно ниско кръвно налягане, тъй като в допълнение го намалява.

Приготвяне на масло от риган в домашни условия

За да се насладите на неподозираните изгоди на ригана, пробвайте сами да приготвите масло от риган.

Нужните съставки са следните:

- 2 чаши листа от риган

- 1 чаша чист зехтин екстра върджин

Приготвяне:

В хаванче се слага ½ от първата чаша листа от риган и деликатно се натиска с чукалото, до момента в който листата станат на каша. След това същото деяние се прави с другата половина от чашата с листа.

С втората чаша листа се действа по същия метод.

Към към този момент смачканите листа последователно се прибавя зехтинът. За да се извлекат добре маслата, може зехтинът да се затопли авансово леко на водна баня.

Когато сместа се разбърка добре, се слага в стъклен буркан капачка и се прибира на хладно място, като се разбърква през 3-4 дни. За 10 до 14 дни скъпото етерично масло се извлича. Може да се познае, че е готово, когато цветът му стане наситено кафяв. Прецежда се през тензух или фина цедилка и се съхранява в ледник.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР