Още по темата04.02.2019 / 16:38Радев във Фейсбук: Спрях закона за

...
Още по темата04.02.2019 / 16:38Радев във Фейсбук: Спрях закона за
Коментари Харесай

Европейските журналисти застават твърдо зад президента Радев за ветото му на закона за цензура и защита на личните данни на престъпници

Още по темата04.02.2019 / 16:38Радев във Facebook: Спрях закона за цензура на медиите, само че в случай че жителите не отстояват свободата си, отново ще го одобряват и няма да чуваме истината04.02.2019 / 15:16Президентът наложи несъгласие върху безумния закон на ГЕРБ за цензура и отбрана на персоналните данни и името на убийците и изнасилвачите04.02.2019 / 12:55Първи резултат от закона за цензура на ГЕРБ! Адвокати на потвърдени изверги, изнасилвачи и педофили изнудват медиите да им махат имена и фотоси, с цел да почнат...нов живот на чисто! 03.02.2019 / 13:59Антинаграда " Големия Брат " получи българския парламент за нарушение на персоналните свободи на хората. Причината е новия закон за цензура28.01.2019 / 14:42Нова организация за свободно слово прикани Европейски Съюз да се намеси в България: ГЕРБ вкарват цензура и тирания с мракобесни закони26.01.2019 / 14:34Извънредно! Съюзът на българските публицисти разгласи: Сезираме Европа! В България е осъществено нападение против Свободата на словото26.01.2019 / 10:31Европейските публицисти: В България крупни предприемачи приканват за цензура в медиите. Недопустимо е. Това води до безвластие и беднотия

Снимка Булфото Дани Кирилов от ГЕРБ е един от главните радетели на закона, който ще даде на властта пълномощия да глобява медии до 10 милиона евро 

Както " Петел " писа първият резултат от закона на ГЕРБ е, че потвърдени нарушители, измежду които изнасилвачи и наркотрафиканти, започнаха да изнудват медиите да махат фотосите и имената им от уеб страниците. (Прочети тук: https://petel.bg/Parvi-rezultat-ot-zakona-za-tsenzura-na-GERB--Advokati-na-dokazani-izvergi--iznasilvachi-i-pedofili-iznudvat-mediite-da-im-mahat-imena-i-snimki--za-da-pochnat---nov-zhivot-na-chisto--__301735)

Асоциацията на европейските публицисти - България инициира серия от срещи, с цел да не допусне ограничение на свободата на изложение от Закона за отбрана на персоналните данни.

Ето позицията на АЕЖ:

„ След като президентът Румен Радев наложи несъгласие върху елементи от закона след искане на АЕЖ и други организации (Програма “Достъп до информация ”, Съюза на българските журналисти), е значимо да не се допусне наново приемане на текстовете, които будят терзание.

 За тази цел АЕЖ-България насочи покана за диалог към ръководителите на двете най-големи парламентарни групи - ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Днес представители на Асоциацията ще се срещнат с председателката на социалистите Корнелия Нинова, а през идващите дни се надяваме да имаме диалог и с ръководителя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Народните представители са призвани да положат всички старания, с цел да плануват задоволително гаранции на кардинално равнище за отбраната на главните права, които биха могли да бъдат в колизия със отбраната на персоналните данни и, най-много, правото на изложение. Тъй като нашата цел е да защитим правото на всички български публицисти да правят необезпокоявани работата си, отправихме покана към водачите на най-големите парламентарни групи, като оставаме отворени и за срещи с други парламентарни субекти.

АЕЖ-България уведоми интернационалните си партньори за признатите текстове и за президентското несъгласие върху тях. Налице е интернационална угриженост, че тази част от българския закон влиза в несъгласие с духа на Общия правилник за отбрана на персоналните данни 2019/679 (GDPR).

Още по време на публичните съвещания при внасянето на законопроекта от държавното управление, АЕЖ изрази своята позиция, в която показва, че вместо да подсигурява правото на изложение, както изисква европейският правилник за отбраната на данните, законопроектът прави тъкмо противоположното – лимитира това право. Редакциите, които претърпя законопроекта по време на разглеждането си в Народното събрание, са стъпки в вярната посока, само че въпреки всичко в него останаха 10-те критерия, с които би трябвало да се преценяват публицистите, научните служащи и писателите в работата си. Тези критерии, въпреки и към този момент да не е нужно да бъдат прилагани кумулативно, са съществено ограничаване за свободата на изложение и причина за пораждане на цензура.

Смятаме, че в този му тип, законът опонира на Конституцията и в случай че бъде признат без промени, би било належащо да се произнесе Конституционният съд.

Все отново, разчитаме, че няма да се стигне до там и казусът ще се реши в Народното събрание. Поради тази причина поканихме на диалог ръководещи и съпротива. ”
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР