Още по темата: Юристи пишат без пари жалби срещу Общината

...
Още по темата: Юристи пишат без пари жалби срещу Общината
Коментари Харесай

Как да преборим Общината в три стъпки

Още по тематиката: Юристи пишат без пари тъжби против Общината

Когато колата ви хлътне в дупка на пътя, имате две варианти ​- да избълвате думи, от които ще се изчервите, в случай че се чуете в профил, или да огледате подробно МПС-то и в случай че няма вреди, да подминете до идната яма, където всичко ще се повтори изначало. Втората алтернатива изисква малко повече старания - да подадете тъжба в Общината или друга институция, която би била виновна за казуса. И след това да чакате.

Група младежи обаче поеха нещата в свои ръце. Ние сме софтуерна компания, основана в София, и създадохме гратис приложение Civi, където можете да подадете сигнал до нас, ние да го „ облечем “ в юридическа форма и да го препратим към способената администрация, изяснява Ивета Стоянова. В компанията работят оператори, които одобряват и обработват сигнала, даже ревизират истинността му, и адвокати, които подават жалбата според всички законови условия. Жалбата се входира, а ние имаме ангажимент да следим за нейното развиване и премахване на казуса. Ако съответното ведомство не реагира в законоустановения период (обикновено е 30 дни), от Civi подхващат проект Б - входират нова тъжба за безучастие към институцията, която стои над първата.

Защо го вършат

Защото считаме, че бездействието не води до нищо и че смяната би трябвало да стартира отнякъде, с едно изречение изяснява Ивета Стоянова.

От тази активност компанията не печели нищо с изключение на благодарности от жалбоподателите. Нарекохме приложението Civi, тъй като желаеме да подхождаме civiлизовано, майтапят се от екипа. Най-често въпросите, които нервират хората, се разгласяват в обществените мрежи и в най-хубавия случай провокират диспути сред участниците, само че рядко има резултат от това. Тук схемата е друга - търси се решението на казуса от виновната институция. Приложението е отворено за Пловдив от малко повече от година, обслужват се още десетки общини от цялата страна.

Какво мъчи пловдивчани

В разпоредбите на приложението ясно е посочено, че се одобряват единствено проблеми, засягащи градската среда ​- разрушени улици и тротоари, развалени детски площадки и уреди, мръсни площи. Пловдивчани са доста дейни, влизат в топ 5 измежду най-многобройните тъжби от едно обитаемо място, споделя за неофициалната вътрешна ранглиста Ивет Стоянова. Имаме и още една класация - измежду районните кметства, които най-бързо реагират на сигналите и отстраняват казуса, са „ Централен ” и „ Южен ”, добавя тя. Хората от града на тепетата не вършат изключение и пускат сигнали за изпотрошени пейки в кварталните паркове, неокосена трева в междублоковите пространства, рискови катерушки, изсъхнали дървета, погрешно паркирани коли. Прави усещане, че с огромна повторяемост са недоволствата от зарязани в нищото коли, които явно не се употребяват от години.

Въоръжи се с самообладание

Специално при сигналите за изоставени коли, даже и да се работи по най-бързия вероятен метод, ще мине много време, до момента в който колата бъде вдигната. В момента, в който жалбата бъде входирана в общината, самата администрация има 30-дневен период, в който да извърши инспекция и да намери възможния притежател. На място ще се обследват няколко условия -изтекли или изчезнали регистрационни номера, изминал годишен обзор преди повече от две години. Едва по-късно се дава толеранс на притежателя самичък да вдигне непотребното возило, изяснява операторът Лора Шутова. И най-после идва „ тежката артилерия ” и подвигат колата.

Оперативна програма „ Чистота ” против жриците на любовта

Жител от улица „ Хан Кардам ”, тъкмо където е общежитието на ЖП-то, се жалва в приложението от мръсотията и гнусните боклуци, които остават след „ работата ” на жриците на любовта в региона на Централна гара. Хората от квартала десетки години водят борба с наличието им под прозорците си, само че безрезултатно. Така обезвереният човек стигнал до Civi. Оттам оформили публична тъжба към общината, те пък я пренасочили към Оперативна програма " Чистота ". В рамките на 30-дневния период шефът Иван Стоянов съответно върнал писмото към Civi. Там той показва, че е осведомен с казуса, инструктирал е неговите хора да чистят три пъти седмично, неколкократно е сезирал и органите на Министерство на вътрешните работи. В последна сметка е разпоредил проблематичният сектор да се почиства всеки ден.

Това в действителност е смисълът на нашата работа, изяснява Ивет Стоянова. В нашата база данни сигналът стои със статут „ затворен ”, т.е. открито е някакво решение и са взети ограничения от виновните институции.

Кой посегна на капака на шахтата

Преди 14 дни човек от кв. " Каменица " вижда, че капакът на една от уличните шахти липсва, а зеещата дупка е рискова и за хора, и при маневриране на коли. Това е тъкмо времето, когато през ден в града се изсипват порои. Пловдивчанинът подава сигнал със снимков материал, а Civi от своя страна входират тъжба до Общинската администрация. За по-малко от 10 дни въпросът е развързан, а капакът на шахтата - на мястото си. В отговора от администрацията се показва, че техни чиновници собственоръчно са го махнали, с цел да се оттича дъждовната вода по-бързо. След няколко дни, когато заплахата била минала, си го върнали назад.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР