Още по темата Краят на една икономическа епоха се задава

...
Още по темата Краят на една икономическа епоха се задава
Коментари Харесай

Недостиг на служители вдига заплатите в Централна Европа

Още по тематиката

Краят на една икономическа ера се задава в Централна и Източна Европа. При рекордно висока претовареност и служащи, настояващи за заплати, които да са близки до тези в западните страни, моделът, учреден на на ниска цена труд и движил икономическия растеж след краха на комунизма, се изчерпва,. Предизвикателството пред държавни управления и компании в региона в идващите години е да открият нови пътища за напредък, споделя Reuters.

Стачката в цех на Volkswagen в Братислава предишния месец - първият сходен митинг в огромен цех за коли в Словакия, докара до впечатляващите 14% повишение на заплатите. Това стана следващият и най-зрелищен образец за това, че икономическият пейзаж се трансформира. VW е една от десетките огромни западни компании, навлезли в търсене на евтина работна ръка в Словакия, Чехия, Полша и Унгария.

Втурването на изток беляза раждането на икономическия модел, преобразил района. Но четвърт век по-късно районният трудов пазар стартира да пресъхва, а безработицата в четирите страни е на рекордно ниските 3.7%. В резултат на това заплатите порастват по-бързо, в сравнение с Запад, като Унгария води с 12.8% скок през март на годишна база.

Днес 12 300 чиновници на Volkswagen в Братислава получават приблизително 1804 евро на месец. Това обаче остава по-малко от половината заплата в Германия и Смолински споделя, че толкоз огромна разлика повече не е оправдана. " Времената се трансформираха. Сега сме в Европейския съюз и би трябвало да поддържаме наклонността последователно да запълним пропастта ", изяснява 48-годишният синдикалист Зорослав Смолински, който е почнал през 1992г. със 75 евро на месец.

Стачката бе прекъсната след съглашение за повишение на заплатите в идващите две години плюс еднократен бонус от 500 евро за всеки чиновник и спомагателен почивен ден. Но освен VW е изправена през растящи разноски за труд и проблеми. Френският производител Peugeot и южнокорейският Kia покачиха заплатите тази година в Словакия. Audi и Mercedes са изправени пред закани за стачки в Унгария. Действията на производителите на коли са изключително значими, защото този сегмент съставлява лъвският къс от задграничните вложения в Централна и Източна Европа. Поделенията на Volkswagen да вземем за пример са най-големите компании в Словакия и Чехия, до момента в който Словакия е станала водещият в света производител на коли на глава от популацията - всяка година от заводите излизат над 1 милион коли.

Втора категория европейци

Въпросът за разликите в заплатите е зареден напрегнато, обхващащо цялото общество и политиката в района. То е залегнало в основата на чувството на поляци, словаци, чехи и унгарци, че Западна Европа гледа на тях като на второкласен европейци. Политици се възползват от това неодобрение и също приканват за по-високи заплати. Словашкият министър председател Роберт Фицо да вземем за пример поддържа стачката в завода на Volkswagen. Чешките ръководещи социалдемократи сложиха билбордове преди изборите през октомври с апели " Край на евтиния труд ".

Но политиците и синдикалистите, опитващи се да изравнят заплатите с тези на Запад, би трябвало да открият и различен модел за стопански триумф. Ключово за това е множеството производства да се изкачат нагоре по веригата за основаване на стойност - в сегменти, където има по-висока рентабилност.

Големите производители споделят по-малка част от своя доход с служащите в Централна и Източна Европа, в сравнение с с сътрудниците им на Запад. В Европейски Съюз заплатите заемат приблизително 47.5% от икономическия артикул, сочат данни на " Евростат ". Но в Германия този дял е 50.9%, до момента в който в Чехия е 40.4%

Коя е главната причина

От друга страна, служащите в Централна и Източна Европа са финансово по-малко продуктивни. Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз един час работа в Германия основава за немската стопанска система 52.4 евро, само че единствено 19.4 евро в Чехия. Част от аргументите е, че доста чешки компании създават съставни елементи за световните вериги за доставки, носещи по-ниска рентабилност, а не приключени артикули, от които се получават по-високи облаги. " Ние не сме единствено стопанска система на евтината работна ръка, само че и стопанска система на ниските разноски ", споделя Спичар. " Освен това сме стопанска система, която е снабдител в международните вериги за произвеждане, с невисок дял в крайния артикул. "

Политици и ръководители търсят способи да се влага в браншове с висока рентабилност. " Трябва да се откъснем от модела, учреден на ниските разноски, и да преминем към произвеждане с повече добавена стойност ", споделя Михал Пицил, ръководители на отдела за разбори към кабинета на премиера на Чехия.

Вече има образци като този с държавната поддръжка на Прага за проекта на американския снабдител за авиационни мотори GE Aviation, част от General Electric, за създаване в чешката столица на цех за създаване и произвеждане на турбовитлови мотори против инвестиция от 350 милиона евро. Петер Страчар, основен изпълнителен шеф на General Electric за Централна и Източна Европа, споделя, че бъдещето на индустриалния триумф на четирите страни зависи от прекосяването към бизнес с висока рентабилност. По думите му General Electric към този момент е наела в Унгария през последните 3 години над 2500 висококвалифицирани експерти в инженерните специалности, финансите, създаване на програмен продукт.Към Турция и Северна Африка?

Компаниите усъвършенстват продуктивността посредством автоматизация в опит да компенсират растящите разноски за труд, споделят изпълнителни шефове, политици и анализатори. В дълготраен проект някои може да отидат в други страни в търсене на евтина работна ръка. Московската капиталова банкова група Renaissance Capital предвижда, че непознатите вложители няма да се отдръпват от съществуващите планове, само че евентуално други вложения ще се насочат към разнообразни региони. " Централна Европа евентуално в никакъв случай повече няма за предложи това, което имаше през 90-те години ", се споделя в рекомендация към вложителите.

Volkswagen даде да се разбере, че може да се преориентира отвън Словакия, в случай че бъде изправена пред още един безценен за компанията спор с служащите. Поредно внезапно повишение на заплатите " ще заплаши стабилността на работните места ", споделя Лучия Коварович Макарьова, говорителка на Volkswagen Slovakia.

Според Renaissance Capital в търсене на на ниска цена труд вложителите в последна сметка ще се насочат на юг и изток. " Когато бизнес доверието в Европа още веднъж се увеличи задоволително, считаме, че идната вълна на капиталова агресия ще се плисне по крайбрежията на Турция и Южното Средиземноморие. " Банковата група показва страни като Мароко, Тунис, Египет и евентуално Украйна и Иран.

Филип Айсенрайх, основен изпълнителен шеф на чешката компания за вентилационни и охлаждащи системи Janka Engineering (поделение на основаната в Индия Lloyd Group), споделя, че тази година покачва заплатите със 7-8% и " сме, общо взето, на лимита " на разноските за труд. " Допълнително повдигане на заплатите без конкурентен напредък на продуктивността не е стабилно решение за нас ", разяснява той пред Reuters. Производителността дълго време беше по-ниска от тази в Западна Европа, само че " тази разлика се компенсираше от по-ниските заплати, които порастват по-бързо, в сравнение с в западноевропейските страни ", прибавя той.

Радек Спичар, вицепрезидент на Конфедерацията на индустрията в Чехия, споделя, че засилващият се напън за по-високи заплати принуждава компаниите да вкарват повече автоматизирано произвеждане. Организацията му организира образование по какъв начин се прави това и " семинарите ни са запълнени до последното място ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР