Още по темата Какво друго по света: няколко любопитни идеи

...
Още по темата Какво друго по света: няколко любопитни идеи
Коментари Харесай

Черни маслини. Произход: Марс

Още по тематиката
Какво друго по света: няколко любопитни хрумвания

Четири пъти по-твърд титан; NASA прави галактически нуклеарен реактор
26 май 2018
Какво друго по света: няколко любопитни хрумвания

NASA изпраща хеликоптер на Марс; Робот " тича за здраве "
18 май 2018
Какво следва от изстрелването на " пътническата " ракета на SpaceX

Falcon 9 Block 5 трагично ще снижи себестойността на галактическите полети през идващите три години
16 май 2018 Какво могат да финансират еврофондовете? Пътища, градинки и измами, би споделил незабавно всеки българин. Италианците също надалеч не са идеални в потреблението на европейските пари, само че явно съумяват да намерят много по-добро приложение на парите за просвета, от това да ремонтират остарели бани.

Група от италиански компании да вземем за пример е употребила европейски фондове, с цел да сътвори изкуствени оранжерии, които да подхранват растения в рискови условия. Колко рискови? Направо извънземни - италианската организация за технологии, сила и стабилно развиване ENEA твърди, че технологията може да се приложи даже на Марс.

Става дума за основаването на микроекосистеми, затворени в две елементи. В едната се култивират корените и всички организми, свързани с тях, а в другата - горната (въздушна) част на растенията. Въпреки че развиването на двете се случва без значение едно от друго, те са свързани, с цел да имитират естествената връзка сред корените и короните на дърветата.

Симулаторът, който се употребява от ENEA, управлява растежа на растенията посредством контролиране на влажността, температурата и ориентирана светлина. И най-важното, може да го прави от разстояние - нещо много значимо за места, като други планети да вземем за пример. Вече са правени опити с босилек, който пораства по този метод, а откривателите чакат сходни условия да са подобаващи и за други растения: картофи, домати, и даже маслинови дървета. С две думи, в сходен неестествен хабитат може да се сътвори съвсем напълно една средиземноморска салата.

Парите частично идват от италианския бюджет, само че част от тях са от грант от 4.7 млн. евро, извоюван по стратегия " Хоризонт 2020 " за плана ISAAC, който е изследвал нещо много друго - пазарните приложения и благоприятни условия за италианските фермери от биогазовете. Това са газове, естествено отделяни при анаеробна (безкислородна) ферментация на растения. Според ISAAC тези газове, употребявани добре, могат да оказват помощ за понижаване на енергийния разход на фермите.

Марс естествено не е главната цел на откривателите. Като начало те желаят да създадат допустимо развъждането на дървета и растения на голям брой непривични места – от метростанции и летища до пустини и ледници.

Но в случай че някой от частните откриватели на Космоса, които в последно време са все по-активни, реши да стигне до Червената планета, най-малко ще има какво да вземе със себе си. Ако не друго, това ще е първата нова земя, чието колонизиране ще стартира с маслини и босилек.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР