КонфренциятаКак се случва дигиталната трансформация на производството в региона и

...
КонфренциятаКак се случва дигиталната трансформация на производството в региона и
Коментари Харесай

България в новата индустриална вълна

Конфренцията
Как се случва цифровата промяна на производството в района и какво е бъдещето на автомобилната промишленост в България. Това ще са главните тематики на конференцията " Индустрия 4.0 ", която ще се организира на 3 октомври в " Хотел Империал " в Пловдив. Регистрацията е отворена до 1 октомври, само че местата са лимитирани. Организатори на конференцията са " Капитал ", община Пловдив и " Тракия тех ". Повече информация вижте тук.
Когато Хенри Форд демонстрира на света за пръв път поточната линия на заводите си през 1913 година, надали е предполагал, че ще минат над 100 години, преди автомобилната промишленост да мине на идващото си равнище. И въпреки всичко толкоз време лиши, с цел да премине тя на практика към така наречен Индустрия 4.0, която предлага едно още по-автоматизирано бъдеще, с по-ефективни поточни линии и с минимизирани благоприятни условия за човешки неточности.

" Автоматизирано бъдеще " и " без човешки неточности " от време на време звучи плашещо, изключително когато става дума за работни места. И в този момент, когато планът за Индустрия 4.0 минава гладко от тактики към действителност, и фирмите, и държавните управления би трябвало да понижат въпросителните и да дават отговори. Автомобилната промишленост, а и надалеч освен тя, имат потребност от такива.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Тази година е основна и за индустриалния бранш в страната. Дори и да не завоюва конкуренцията за новата мегафабрика на Volkswagen, България ще натрупа скъп опит и ще усили възможностите да притегли в обозримо бъдеще огромен авто производител. Секторът ще попадне и във фокуса на тазгодишната среща " Индустрия 4.0 ", проведена от " Капитал ".

Индустрия четири какво?

" Индустрия 4.0 " е един от тези термини, който става все по-често срещан, само че значително не споделя нищо съответно на тези, които не са авансово осведомени с него. Накратко, идната стъпка в индустриалното произвеждане е обвързано със свързаната стопанска система: свързани устройства, данни в действително време, както и милиони датчици, които събират тази информация и я трансформират в нещо, което има практическа стойност. Или даже по-накратко казано, технологиите за свързване и автоматизация ще доближат до равнище, в което ще могат да автоматизират и някои процеси, които до неотдавна се смяташе, че могат да бъдат осъществявани единствено посредством човешка интервенция. Тази екосистема от датчици, устройства и хора има всички благоприятни условия да бъде извънредно мощна.

Повечето автомобилни фабрики да вземем за пример към момента са надалеч от това да доближат до съвършената стихия, в която свързаността сред машини и хора ще бъде изцяло безпроблемна. Но промишлеността в действителност работи по това да доближи своята " четвърта версия ". В същото време потребителите също желаят все по-голяма съгласуваност със своите коли, и по този начин колелото се завърта.

" Днес множеството производители на коли вървят по своя воля по пътя към Индустрия 4.0, тъй като това е пътят, който ще ги изведе до по-добри бизнес резултати ", разяснява в Кристин Мастърс от Flexis. Тя дава за образец Bosch, при която производството на системи за автоматизирано прекъсване към този момент е с 25% по-ефективно от финансова позиция, откакто компанията е въвела умни свързани поточни линии.

Плюсовете от всичко това – и някои терзания

Влизането в Индустрия 4.0 би означавало по-гъвкави вериги за доставки, поточни линии и благоприятни условия за произвеждане. Вкарването на технологии, които могат да се следят и управляват сами, пък би означавало, че производството ще върви 24 часа в денонощието, какъвто към този момент е случая в дребен брой фабрики. Такава технология, която разчита на моменталното засичане на проблеми, може да се употребява и в крайните артикули, като колите да понижат случаите, в които има потребност да влизат в ремонт.

Към плюсовете може да бъде добавено и по-лесното произвеждане на коли по поръчка, без те да имат прекомерно висока цена. Преминаването на промишлеността към последващо равнище и автоматизацията на множеството процеси значи, че с цел да бъде основана единствено една численост кола няма да бъде необходим цялостен екип, какъвто би бил и за всеобщо произвеждане. Ще значи просто, че въведените от клиента условия ще бъдат признати от компютри и машини.

Минуси, или най-малкото въпросителни, също не липсват. Най-големият въпрос остава във връзка с заплахата този път безконечните прогнози, че човешката работна ръка ще стане безполезна, да се сбъдне. Това не е изключено – може би не през днешния ден или на следващия ден, само че след още няколко години, когато данните за зареждане на моделите на изкуствения разсъдък станат задоволително.

Именно в данните се крие и различен проблем – промишлеността се насочва към това да отвори до момента затворения кръг на информацията, циркулираща в фирмите. Това е едно от кредотата на Индустрия 4.0 – свободна информация, тъй че всичко да става по-бързо, да бъде по-ефективно, само че в последна сметка идеалистичното мислене не може да остави виновните хора да пропуснат и опасността от хакерски атаки и потреблението на данни на купувачи. Свързването на колите също подухва страхове от едно антиутопично бъдеще.

От думи към дейности

За да извърши обещанията и да се оправи с провокациите, автомобилната промишленост има потребност от безспирна работа – и по усъвършенстване по поточната линия, и по изясняване на концепции и даване на отговори.

Нужно е и друго: цялото говорене за изкуствен интелект, блокчейн, ефикасна логистика и други съвременни думи да премине към деяние. Това значително се случва, само че надалеч от погледите на необятната аудитория. И може би е време завесата лека-полека да стартира да се подвига.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР