Космическият апарат представлява сюрреалистична стоманена конструкция с височина 50 метра,

...
Космическият апарат представлява сюрреалистична стоманена конструкция с височина 50 метра,
Коментари Харесай

SpaceX представи прототипа на марсианския си космически кораб

Космическият уред съставлява сюрреалистична стоманена структура с височина 50 метра, която бе издигната навън в Бока Чика, Южен Тексас, за по-малко от половин година.

© Elon Musk SpaceX коренно промени концепцията за Starship преди към година, като изостави потреблението на карбонови сплави и мина към корпус от термоустойчива неръждаема стомана. Технологичният милиардер Илън Мъск публично показа в неделя първия първообраз на галактически транспортен съд, наименуван Spaceship, който до няколко години би трябвало да извърши първия пилотиран полет до Марс. Космическият уред съставлява сюрреалистична стоманена структура с височина 50 метра, която беше издигната навън в Бока Чика, Южен Тексас, за по-малко от половин година.

До 1-2 месеца прототипът би трябвало да извърши тестов полет на височина 20 км, последван от меко кацане на Земята, твърди създателят на галактическата компания SpaceX. Според Мъск, в случай че всичко върви по проект, компанията се надява да извърши орбитален полет със Spaceship след единствено половин година. За да се случи това обаче, компанията би трябвало да конструира и новата гигантска ракета притежател Super Heavy, която да изведе галактическия транспортен съд към Земята.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Първият първообраз, наименуван Mark 1, ще употребява единствено три мотора от вида Raptor и ще се задвижва с полутечен метан и О2. Окончателната версия на Starship би трябвало да има шест сходни мотора, като три от тях ще бъдат усъвършенствани за потребление в изискванията на космичен вакуум.



За да прави полети до Луната, Марс и вероятно други небесни тела, галактическият транспортен съд ще би трябвало да бъде презареждан в гориво в околоземна орбита. За задачата ще бъде употребена специфичен вид на апарата, който ще играе ролята на галактическа цистерна.

Технологията за орбитално презареждане към момента е в развой на проучване и разработка от страна на SpaceX и NASA, само че съгласно Мъск процедурата се обрисува да е надалеч по-лесна от скачването на орбиталната капсула Dragon и Международната комическа станция, която частната галактическа компания към този момент неведнъж е правила.

Преди всичко това да се случи обаче, Spaceship би трябвало сполучливо да премине през първото действително тестване – полет на височина 20 км. Той би трябвало да показва образно, че галактическият уред, изработен от заварени в полеви условия листове неръждаема стомана, е задоволително здрав, с цел да не се разпадне под напора на аеродинамичното противодействие на земната атмосфера.

Също по този начин SpaceX би трябвало да тестват в действителни условия технологията по забавянето на скоростта и приземяването с моторите Raptor. Защото, съгласно Мъск, Spaceship ще каца по радикално друг метод спрямо по-ранните ракети Falcon 9 и галактическите совалки на NASA. Космическият уред ще забавя скоростта си по сходство на полет на скайдайвър, като едвам във финалната фаза ще каца отвесно, употребявайки тягата на своите мотори.



Едва когато (и в действителност ако) SpaceX усвои новия способ на приземяване, може да чакаме действителни полети на Spaceship в открития космос. Това, съгласно Мъск, евентуално ще се случи, едвам когато прототипите Mark 4 и Mark 5 бъдат подготвени някъде напролет на идната година. Милиардерът твърди, че главното закъснение може да пристигна поради скоростта, с която SpaceX съумява да създава галактическите мотори Raptor.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР