Матю Коб по време на пролетното издание на конференцията Ratio

...
Матю Коб по време на пролетното издание на конференцията Ratio
Коментари Харесай

Няма доказателства за съществуването на извънземни

Матю Коб по време на пролетното издание на конференцията Ratio

© Ratio [Ratio] Матю Коб е професор по зоология в University of Manchester. С общо над 30 години научен опит, той учи и написа за разнородни тематики - от обонянието на червеите до опцията за възникване на образован живот на Земята и отвън нея. Коб написа публикации на тематика известна просвета за издания като The Guardian, взе участие в предаването на BBC Wonders of Life и е създател на книгата " Life’s Greatest Secret: The Race to Crack the Genetic Code ", а през 2020 следва публикуването на идната му книга " The Mind Machine: Our Quest to Understand the Brain ". Коб гостува в България за пролетното издание на конференцията за известна просвета Ratio.

Какви са възможностите да съществува образован извънземен живот?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. - Не знам отговора или, по-точно казано, знам какви са отговорите. Отговорът е или нула – няма живот отвън Земята, или едно – има. Всички знаят, че е едното или другото. Това, което е забавно, че множеството хора възприемат въпроса не като че ли става дума за или-или обстановка, а като че ли има избран вариращ % опция да има или няма. Това, което считам, че можем да създадем е, като учим историята на живота на нашата планета, което и единствения образец, с който разполагаме, да разсъждаваме върху това какви са вероятностите да има живот някъде близо към нас.

И какви са вероятностите основани на нашата история?

- Не мога да ви кажа съответно число, само че мога да ви кажа това: няма нищо неизбежно в това, че ние сме тук. Няма нищо неизбежно в появяването на образован живот или даже многоклетъчен живот – организми като котки, растения и други Знаем, че животът на Земята е почнал преди към 3.5 милиарда години. Знаем това, тъй като всички същества тук имат ДНК и можем да проследим по нея приликите и разликите до един миг и индивид – един общ наш космополитен едноклетъчен предшественик, който е съществувал тогава. Не знаем по какъв начин се е появил той, не знаем какъв брой е бил евентуална появяването даже на този живот. Можем да предположим, че е била висока, тъй като животът се е зародил относително бързо, откакто изискванията са били подобаващи за това. Било е топло и мокро, слънцето не е било прекомерно мощно и метеоритите не са удряли Земята. Така че напълно " скоро " - след няколкостотин милиона години, се появява живота – елементарен и едноклетъчен.

Ще призная, че аз съм един от хората, които постоянно са считали живота за нещо, което е неизбежно, тъй като другата възможност е нещо, което не мога да си показва. Как вие приемате и си обяснявате обстоятелството, че може изобщо нищо живо да не е съществувало?

- От някои гледни точки няма значение, тъй като ние въпреки всичко сме тук и всичко е наред. По същия метод можеш да се чудиш " какво, в случай че се бях качил на оня рейс ", " какво, в случай че бях срещнал друга жена ". Животът е цялостен с такива обстановки. Нещата постоянно може да са доста разнообразни, само че, в случай че животът ви не е в в действителност неприятно положение, предлагам да не се вглъбявате в " какво в случай че " теориите. Всички знаем, че няма нищо неизбежно в това родителите ни да се срещнат и да се появим самите ние.

Същият принцип е и в разбирането на еволюцията на живота и в частност клетките, от които сме направени ние и всички многоклетъчни същества. Ние всички сме направени от тази странна примес кафези, която се е случила едвам един път в историята на Земята. Така че можем да разгледаме целия жанр на живите същества тук до един миг, който считам, че можем да назовем извънредно ниско евентуален. Не мисля, че има задоволително нули във Вселената, с цел да ви обясня какъв брой необикновено е всичко това. Защото единствено когато се замислим какъв брой бактерии има в океана – повече, в сравнение с звезди във забележимата Вселена – и че те се сблъскват една с друга непрекъснато, само че единствено един път в историята на всичко са се съединили по този начин, че да родят тази хибридна форма на живот.

В името на разногласието, дано приемем теоретично, че съществуват извънземни и те са интелигентни. Как можем да се свържем с тях?

- Има задоволително умни хора, които считат, че изобщо не би трябвало да се свързваме с тях. Стивън Хокинг, да вземем за пример. Той беше мощно срещу изпращането на известия, които могат да доближат до извънземни, срещу пробите Voyager, изпратени през 70-те години. На тях има златни плочки, на които е изобразен кораба, няколко доста 70-арски голи американски жители и указания от къде е пристигнала тестът. Хокинг споделяше, че сходни неща са покана " елате, изяжте ни ". Аз обаче считам, че той бърка. Ако има извънземни, те няма причина да идват до Земята. Ако изобщо могат, те са достигнали равнище, в което се движат сред звездите, т.е. са решили проблеми, които ние изобщо не можем да решим. Смятам, че филмите, в които извънземните идват тук, с цел да си играят с нас, или да ни изядат, са просто мечти.

От друга страна, ние изпращаме сигнали от към 120 години, откогато създадохме радиото. Тези известия отиват в космоса, без значение дали го желаеме или не. Учените не толкоз изпращат сигнали, колкото слушат. Има стратегии за това, в които хора с радиотелескопи слушат за радиосигнали из вселената. Вселената, несъмнено, е много огромна и съществува от много време, тъй че в случай че има извънземни, бихме очаквали, че ще ги чуем или забележим. Дори ние сме пращали роботи в космоса, а ние сме относително млади. Това, което си представяме, е напреднала цивилизация. И за момента няма нищо. Е, не сме търсили кой знае какъв брой време, видяно относително, само че въпреки всичко няма нищо.

Ако въпреки всичко има образован живот, който успее да ни откри, бихме ли били от интерес за извънземните?

- Може би, по същия метод, по който жителите на напреднали страни отиват да прегледат по-неразвитите краища на планетата. Така че те може би биха били любопитни към нас. Но, несъмнено, те може да не употребяват същите сетива, може да не употребяват образни сетива. В научната фантастика постоянно се среща концепцията за подводния свят, където живеят извънземни, само че няма светлина. Ако приемем такава догадка, те може да са заинтригувани по какъв начин ние живеем на светлина. По същия метод, по който ние бихме се учудили, в случай че открием извънземни, които живеят без светлина.

Настрана от всичко, в какво вярвате вие? Има ли или не извънземен живот?

- Ако става дума за " да " или " не ", ще кажа, че не е доста евентуално. В нашата вселена, извънземни, с които да можем да контактуваме – не. В далечна от нас вселена – може би, за какво не? В последна сметка, вселената е доста огромна.

Освен че е огромна, е и доста остаряла. Какви са възможностите даже да има извънземни, в никакъв случай да не се засечем с тях?

- Много огромни. Аз употребявам знанията си за живота на земята, само че изобщо не е наложително на друго място, в друго време, нещата да се случат по този метод. Животът ни наподобява неминуем, само че не е по този начин. Това, че ние сме тук в този момент, не е нещо неизбежно. Проблемът при нас е, че ние сме доста положителни в това да търсим модели на поредност. Ние следваме модели, това е повода да сме основали нашата невероятна цивилизация. Но същото мислене ни кара да вършим неверни изводи, като да вземем за пример, че ние сме неизбежни. Не чакам, че в моя живот ще се срещнем с извънземни или даже ще получим сигнали от извънземни същества. А бих бил доста разчувствуван, в случай че се случи. Е, в случай че не получим известие, че ще строят галактическа автомагистрала и нашата планета пречи на трасето.

Вярвате ли в тайните теории, Зона 51, " Правителството крие извънземните от нас " и така нататък?

- Не, не. Защо биха го крили? Ние, хората, имаме вяра във всевъзможни нелепости. Аз съм академик и се интересувам от доказателства. Ако гледате видеа в YouTube да вземем за пример, ще видите доста материали със странни животни, за които хората споделят, че са извънземни. Но в множеството случаи става дума за кучета без косми или нещо сходно. Истината е, че хората не знаят задоволително за живота към тях. Другата истина е, че няма доказателство за битие на извънземен живот. Не споделям, че няма, само че сигурно няма доказателства, че има. Кой знае, може би на следващия ден това ще се промени и ще получим някое известие.

Интервюто взе Йоан Запрянов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР