Още по темата Европейската комисия глоби Google с 4.3 млрд.

...
Още по темата Европейската комисия глоби Google с 4.3 млрд.
Коментари Харесай

Технологични компании се обявиха против планирания дигитален данък в ЕС

Още по тематиката
Европейската комисия санкции Гугъл с 4.3 милиарда евро (обновена)

Брюксел разгласи американския колос за монополист поради операционната система Android
18 юли 2018
Експертна група на Европейска комисия желае обществените мрежи да положат повече старания против подправените вести

Експертите, събрани по покана на еврокомисария по цифровата стопанска система, предлагат обществените платформи да дават повече благоприятни условия на потребителите да сортират източниците на информация
13 мар 2018 Изпълнителните шефове на 16 софтуерни компании, основани в Европейски Съюз, са изпратили писмо до групата на 28-те финансови министри на Европейски Съюз, в което се опълчват на разисквания сега 3% налог върху приходите на огромни цифрови компании, оповестява Financial Times. В писмото, подписано и от компании като Spotify и Booking.com, се декларира, че мярката диспропорционално би навредила на бизнеса на европейските цифрови компании, а не на американските колоси, за които е основана. Планираният налог също по този начин среща съпротива от някои страни членки и може да докара до некоординирано приложение в съюза. Освен това съгласно фирмите мярката, която визира единствено страни в Европейски Съюз, би нарушила комерсиалните връзки със страни, които са в двустранни съглашения с Европейски Съюз.

Справедлив ли е данъкът

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Проблемният налог върху цифровите компании се разисква сега и е част от пакета политики, които френският президент Еманюел Макрон се пробва да прокара на европейско равнище преди евроизборите през май следващата година. Според Макрон огромните софтуерни компании би трябвало да заплащат своя " обективен дял ", когато развиват активност в Ервопа. Данъкът се предлага да бъде 3% от приходите на цифрови компании с интернационалните годишни доходи над 750 млн. евро и доходи в Европейски Съюз над 50 млн. евро. Идеята на налога е да удари огромни американски компании като Гугъл, Amazon и Фейсбук, които записват покачващи се доходи, само че минимални облаги в Европа. От Европейска комисия се надяват по този метод да влязат в допълнение 5 милиарда евро в европейската хазна годишно. Данъкът би била краткотрайна мярка, до момента в който страните от Г20 и Организацията за икономическо сътрудничество и раз изготвят интернационалните правила за налозите върху гигантските цифрови компании.

Бизнес и политическа съпротива

Мярката е основана за големи компании с висок марж на облагите, само че финансовите условия са задоволително ниски, че мощно биха блъснали компании, които не могат съответно да се оправят с налог върху приходите им, без мощно да лимитират потенциала за реинвестиране на облагите. Германската федерация на софтуерната промишленост BDI написа на Пиер Московиси, комисаря по налозите в Европейска комисия, че в случай че мярката влезе в действие в Европа, тя ще нанесе огромни вреди на немския IT бизнес. Срещу предложенията има и политическа съпротива от страни като Ирландия, Финландия и Чехия, чийто модел на растеж би бил остро обиден. Това затруднява приемането на предлагането, защото компетенцията за финансови и данъчни въпроси е на страните членки и би трябвало да бъде гласувана единомислещо.

Това основава опасности за приемане на парче на разнообразни цифрови налози в Европейски Съюз. Испанското държавно управление желае да има народен налог върху цифровите компании до края на 2019 година, до момента в който от Англия са оповестили проект да вкарат от 2020 година 2% налог върху приходите на софтуерните компании с над 500 млн. паунда интернационалните доходи годишно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР