Още по темата Българо-швейцарското дружество ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт" е... Изборът

...
Още по темата Българо-швейцарското дружество ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт" е... Изборът
Коментари Харесай

Илиян Василев: Изборът на консултант по Газовия Хъб Балкан печели приза за последна скандална обществена поръчка на 2017 г.

Още по тематиката Българо-швейцарското сдружение ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт " е...

Изборът на съветник по Газовия Хъб Балкан от Булгартрансгаз печели наградата за последна скандална социална поръчка на 2017 година. Скандал даже е слаба дума. Инжинерингът, прибавен от управлението на компанията за намиране на подобаващия претендент, е без казус. Това разяснява във Facebook Илиян Василев, ръководещ сътрудник на консултантската компания по разбори на планови и стратегичски опасности " Иновейтив енерджи солюшънс " ЕООД, специалист по интернационалните връзки, енергетика и енергийна сигурност.

Припомняме, че българо-швейцарското сдружение ДЗЗД " АФ-ЕМГ Консулт " е определено да извърши предпроектното изследване за построяването на газов хъб край Варна. Решението за класиране е оповестено на страницата на " Булгартрансгаз " може да бъде проследено тук: http://tenders.bulgartransgaz.bg/bg/competitions/predproektno_prouchvane_za_gazov_hab_balkan_chast_ot_proekt_ot_obsht_interes_6_25_4-226-c1-2.html

Изборът за печеливш пада върху третия класиран по основния аршин - " цена " - претендент. Комбинация от тотално незнайна в сектора българска компания /опит отвън сектора/ и швейцарска консултингова компания, която " свети " с тотално неупотребим към хипотетичната работа опит. Все отново Газовия Хъб Балкан е план за система за ръководство и развиване на инфраструктура - преносна, за предпазване на природен газ и търговия. Всичко е оншор. Грам или метър няма под вода, написа Илиян Василев.

Забележете, няма методология за оценка на техническите параметри - там, където въпросната компания, която е дала близо 250 хиляди евро повече /т.е. 25% по скъпа оферта/ при тежест на ценовия критерии - който е измерим от 60%, е трябвало да завоюва с " доста ".

Другите 40% са условно механически критерии. Но няма методология. Има таванно-подов способ за преценка на предложенията от хора, които нямат персонален опит в развиване и ръководство на хъб. Дори не са си наели съветник, тъй като тогава няма по какъв начин да " ръководят " ръчно търга.

И ето Ви задачката, която дисредитира цялата процедура и избор - с цел да могат " незнайни " като съвкупен опит и експертиза компании да завоюват в техническата част по отношение на международно одобрени имена - не приказвам в изгода ни нито една съответна компания - които на всичко от горната страна са дали и по-ниска цена, би трябвало евентуално да става дума за тъй наречените материална разлика. Едните са играли на футбол във футболно състезание, а другите на национална топка.

Е по какъв начин си мислят, че този " търг " ще отекне като " бистрота ", " като правдивост ", като " професионализъм " в Европейската комисия, чийто пари се харчат. Точно по никакъв начин.

Днес е третия, на следващия ден е петия, в други ден е последния - значимото е да е верния, нашия участник.

Честито Рождество Христово!

Ако по последните дни на 2017 година се познава 2018 година, ни чакат трус след трус по време на Европредседателството.

За една битка с корупция става тирада...

--------------------------------------------------------------

Бел. ред. - Проучването би трябвало да отговори какъв брой ще коства сходен план, по какъв начин може да се финансира, ще бъде ли доходоносен, от кое място ще се зарежда с газ и каква би трябвало да е правната му регулация. Компаниите, подали предложения за присъединяване са 9, като 4 са отстранени поради непокриване на условията и други нередности.

От позволените петима най-висока оценка на техническото и ценово оферти е получила ДЗЗД " АФ-ЕМГ Консулт ", сочи решение на държавния газов оператор " Булгартрансгаз ", който е възложител на поръчката.

Дружеството е основано особено за поръчката дни преди крайния период за подаване на офертите. Негови притежатели са българската консултантска компания " ЕМГ Консулт " ЕООД, която е на Михаил Генов, и швейцарската " Акционерна фирма Консулт " ООД, представлявана у нас от Никола Битрак, прецизира изданието.

ДЗЗД " АФ-ЕМГ Консулт " е класирано преди всичко с препоръчана цена от 2 327 437.70 лева без Данък добавена стойност, което е под прогнозната за 1.8 млн. евро без Данък добавена стойност, оповестена в процедурата. Две от отпадналите предложения са скъпи, а две са по-евтини.

Консорциумът ще се употребява от опита на швейцарското сдружение, което е правило предпроектно изследване за 100-километров дълбоководен газопровод в Нигерия, както и изследване за интерконектор Гърция – Македония и Топлоелектрическа централа " Бенин сити ".

На второ място е била класирана офертата на консорциум сред италианската " Трактебел Инженеринг " ООД, " Прайсуотърхаускупърс България " ЕООД и " България Инженеринг " ЕАД, който също е особено основан за задачата. Неговото ценово предложение е било за 1 901 067 лева без Данък добавена стойност. Представеният опит е обвързван с сходни изследвания за свързващ газопровод Малта – Сицилия, за модернизиране на компресорна станция и ПГХ Серняно, Италия, както и за моделиране на моделиране на газопреносна мрежа високо налягане на турската държавна компания " Боташ ".

Трето е останало ДЗЗД " Химкомплект Балкан " – обединяване сред софийските " Химкомплект-Инженеринг " и " Инфрапроект Консулт " ЕООД с цена от 2 112 300 лева без Данък добавена стойност.

Предпоследно в класацията е обединяването " Газов Хъб Балкан ", което също е основано особено за поръчката. В него влизат " Химремонтстрой " АД, НПВО " НГС-Оргпроектикономика ", " Еф Си Джи Поввик " ЕАД и " Си Ем Ес Камерън Маккена Набаро Олсуанг ЛЛП- клон България/Дънкан Уестън ". Представеният от консорциума опит е обвързван с съветски газови планове – магистралния газопровод " Ухта - Торожок 2 " и компресорната станция за изчистен компресиран природен газ " Ново-уренгойский ". Неговата цена и втората най-висока - 2 540 623 лева безз Данък добавена стойност.

Последна в класацията е и най-скъпата оферта от 1.399 млн. евро без Данък добавена стойност, подадена от немското сдружение " ПСЕ Инженеринг " ООД, което е работило по разбори за Торенското газово оборудване и тръбопроводи.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР