Още от входа на подлеза на Ларгото се носи успокояващия

...
Още от входа на подлеза на Ларгото се носи успокояващия
Коментари Харесай

Една вечер в метрото с цигулката на Дорина Марков

Още от входа на подлеза на Ларгото се носи успокояващия тон на цигулката на Дорина. Насред един дъждовен и леден съботен следобяд нотите отекват в празното пространство и носят топлота. Застанала в дъното, пред античните разкопки, облечена в рокля със сини пайети, световноизвестният цигулар Дорина Марков / Dorina Markoff е толкоз съсредоточена, като че ли това не е подготовка в празното Ларго, а концерт пред хиляди фенове в Операта в Сидни. Междувременно минаващите забавят крачка и се натрупат към нея.

Като множеството международни актьори, за Дорина Марков всяко излизане на сцена е еднообразно значимо, без значение какъв брой дребна или огромна е тя. Затова и подготовката продължава толкоз, колкото е належащо, до момента в който и последната нота не е изсвирена безупречно.

В почивката сред подготовките пристигна и нашият ред. Поводът за срещата ни със световноизвестната Дорина Марков, която е свирила с едни от най-големите имена в музикалния свят (Пол Маккартни, Адел, Алекандър Деспла, и доста други), e концертът изненада, който тя свири за столичани във връзка 25-годишнината на Софийското метро по покана на Mastercard. Концертът се състоя в Ларгото, само че беше излъчен и онлайн на екраните на метростанциите пред погледите на десетки хиляди.

Пътят на Дорина Марков с цигулката стартира още от детска възраст, когато майка ѝ я записва в музикално учебно заведение. След това тя продължава образованието си в Лос Анджелис и се връща в България, където става част от екипа на Софийската опера и балет. Амбицията обаче я тласка към интернационалните състезания и по този начин става единствената българска, поканена за лидер на група цигулки в двата оркестъра на Операта в Сидни.

Работи интензивно и в киното. Цигулката ѝ е част от саундтрака на филми като Skayfall, The Black Panther, Star Wars, “Красавицата и звяра ”, а скоро ще я чуем и в новата версия на “Малката нимфа ”. От години работи в именитото музикално студио “Аби Роуд ” в Лондон, където се среща с най-големите персони от музикалния свят.

 Една вечер в метрото с цигулката на Дорина Марков / Dorina Markoff - Mastercard Priceless

Разговаряме с Дорина Марков, с цел да разберем повече за нея и за подаръка, с който зарадва столичани. Защото да чуеш София е скъпо, както гласи хедлайна на Mastercard, а да приказваш с Дорина, още повече.

Какъв е концертът, който ще чуят жителите на София довечера?

Получих покана от Mastercard, които проведоха този концерт във връзка 25-годишнината на Софийското метро. Затова за тази вечер ние сме избрали специфична стратегия, която ще чества тази извънредно значима отзивчива конструкция. За благополучие има бизнес организации, които оказват помощ сходни рождени дни да се честват с доста качествена музика.

Говорейки за качествената музика, кой приготви пиесите за концерта тази вечер?

От компанията в действителност желаеха моята визия за това какво би било уместно за концерт, който ще чуват всички хора, които употребяват метрото в съответния час, и по този начин поех задачата да направя селекция от най-известните според мен типичен пиеси.

Когато изсвирвам, се пробвам да покажа универсалността на музиката. Затова ние ще свирим от най-сериозните типичен пиеси до модерни пиеси. Едната от тях дори е ария на група Сленг и самият Калин Вельов, който я е написал, ще ми партнира за осъществяването й. Тази ария в нашата стратегия да вземем за пример идва след Моцарт, и посланието е, че усещането ни към положителната музика постоянно е едно и също.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР