Още от древни времена дюлята е позната като плод, символизиращ

...
Още от древни времена дюлята е позната като плод, символизиращ
Коментари Харесай

Какво съдържат дюлите?

Още от антични времена дюлята е позната като плод, символизиращ щастието, плодородието, хубостта и даже вечността. Хората са отглеждали дюли още преди да стартират да отглеждат ябълки.

На какво се дължи славата на дюлята

Съдържанието на плода е това, което дефинира потребните му свойства и оттова идва и славата му на лечебна и подмладяваща храна.

Навярно не знаете, само че стипчивият усет на дюлите е точно най-голямата им мощ като естествен подарък, която ги отличава и извежда напред измежду останалите есенни плодове. Стипчивостта на дюлята ни носи най-голяма изгода, а тя се дължи на танина, чиито рационални количества работят като мощен антисептик.

Неповторимият мирис на дюлята ѝ придава нотка аристократичност на фона на есенните блага на природата. Екзотична, сладко-кисела и доста дъхава, дюлята е царицата на плодовете през есента. Затова дано знаем на какво се дължат потребните свойства на дюлите.

Какво съдържа дюлята

 Щайга с дюли

Най-важната съставна част на плода е витамин С с основната си роля за физическото и психическото здраве. Той има мощни антиоксидантни свойства и не разрешава ненаситените мастни киселини да образуват свободни радикали, унищожаващи клетките.

В дюлите има богато наличие на пектин с удобен резултат върху кръвоносната система. Той подкрепя нормализирането на кръвното налягане и пази от радиоактивното лъчение на слънцето.

С помощна на киселия плод можем да контролиране храносмилането си, да лекуваме анемия и да съхраним младостта и хубостта на кожата си.

Дюлите се употребяват освен като свеж плод, само че и варени. Варените дюли пазят стомашната лигавица, лекуват гърлото, сливиците и дихателните пътища. Киселият плод стопира и диарията, в случай че се употребява на гладно.

Полезни субстанции има освен в месото на плода, само че и в семките и листата му. Дюлевите семки са богати на амигдалин, който е прочут с антираковите си свойства. В семките се съдържа също танин, пектин, захари и ябълчена киселина. Затова от семките се вари чай против бодърствуване, за угнетяване на напрежението, за унищожаване на неприятен мирис. От семките се извлича и слуз, с която се лекуват рани и изгаряния. Слузта от семките е средство и против кашлица и инфектиране на дихателните пътища.

Листата на дюлята стопират диария и по тази причина се запарва чай от тях.

От цветовете на дюлята също се прави чай, само че за усмиряване на пристъпите на кашлица.

 Чай от дюли

Дюлята съдържа малко калории, протеини и мазнини за сметка на въглехидратите и фибрите. Дюлята е витаминозна бомба, само че не по-малко са минералите в нея, танините и пектините. Съдържанието на бета каротин и слузни субстанции също би трябвало да се означи като доста, със съответните изгоди за организма.

А през есенния сезон е наложително да превърнете тези вкусни плодове някой:

- сладкиш с дюли;

- питиета с дюли;

- сладко от дюли.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР