Още едно емблематично за София място се превръща в арена

...
Още едно емблематично за София място се превръща в арена
Коментари Харесай

Площад Света Неделя - история с глазура

Още едно емблематично за София място се трансформира в сцена на раздори и съревнование, които предизвикат и неяснотите за бъдещето му. В София стана традиция всяка смяна в образа на централен площад или основна улица да провокират конфликтни обстановки, а по този път върви и въпросът с плануваното от години обновяване на региона към църквата " Света Неделя ". Неразбирателството към провеждането на самата процедура за състезанието е на път да се придвижи и върху спечелилия план за изгледа на един от най-старите площади в града.

Проектът на архитектурното студио на известния италиански проектант Масимилиано Фуксас получи най-вече гласове от интернационалното жури, което трябваше да оцени претендентите. Победителят бе разгласен преди дни, а към този момент провокира разнопосочни оценки както измежду професионалните среди, по този начин и измежду аматьорските - в лицето на елементарните столичани. Коментарите са показателни за забавните времена, които предстоят към реализирането на плана. А съгласно него площадът към църквата " Света Неделя " ще бъде изпълнен със стъклени високотехнологични навеси, които по едно и също време ще служат като лампи и като система за събиране на дъждовна вода за напояване. Освен това те ще създават електричество посредством фотоволтаици, което ще осветява пространството през нощта. Събраната дъждовна вода в тях пък ще отива за напояване. Зад храма и пред хотел " Балкан " ще пръскат фонтани, а към него стъклен капак ще пази археологическите разкопки. Предвидена е нова настилка, цветно озеленяване, а трамвайната линия ще бъде непокътната и ще разделя пространството на две. Според проектантите задачата на дизайна е да се възроди духът на антична Сердика от римския й интервал. От общината чакат работният план да е подготвен през идната година, а реализацията му да стартира през 2021 година и да приключи през 2024 година Осъществяването му ще глътне към 17 млн. лв..

Компютърната визуализация на архитектурния екип показва бъдещия образ на площада с глазура и искра. Само че, както знаем добре от скорошния различен величествен план - за Графа, на картинка нещата са едни, на процедура - други. Първият знак, че хубостта може да е лъжлива и да е демонстрирана на неуместно място, пристигна от един от участниците в журито, който се подписа с изключително мнение. Арх. Борислав Игнатов, общински консултант и претендент за кмет на София, счита, че планът ще е безценен за поддръжка, а стъклените осветителни тела ще би трябвало всеки ден да се " бършат от прахуляк и тиня ". Последвалите мнения на столичани към този момент варират от " нереалистично ", през " изчанчени и екстравагантни приумици и концепции ", до " дебелашки безвкусен кич ". Хората се сплотяват главно към заключението, че планът не е в унисон със старинната архитектура на храма и близките здания.

Подобна теза застъпва и общинският консултант от Българска социалистическа партия Милка Христова. Според нея и най-хубавият план няма да провокира нужния резултат, в случай че не бъде признат всеобщо от хората. " Представях си визия, която ще резервира духа на градския площад, ще се съобрази с съществуването на църквата и площада, ще предложи ретро лампи, повече благоприятни условия за отдих на жителите и зеленина ", разяснява Христова пред ДУМА. Тя приема за чудноват избор слагането на транспарантните фунии на знаковото пространство, както и някои оферти за смяна в организацията на придвижването.

" Колкото по-малко интервенция има в зоната, толкоз по-добре. Начинът, по който подхождаме към една толкоз огромна реорганизация, води към загуба на духа на остаряла София. Ако продължим със същото движение, скоро няма да позная града, в който съм израснала ", съобщи още Милка Христова. Развитието на обновлението на площада й припомня за работата на ул. " Граф Игнатиев " и съгласно нея и този път се повтаря същата неточност. Затова съветничката е безапелационна, че преди да се пристъпи към провеждането на какъвто и да е конкурс, би трябвало да се проучат съществено настройките на столичани. " Стана ясно, че критериите и чувствата за градска хармония са разнообразни сред софиянци и една част от създателите. Затова е нужно и необятно публично разискване на разнообразни разновидности ", заключи общинската съветничка от левицата.

Несъгласие с метода на осъществяване на процедурата по състезанието показват, и то не от през вчерашния ден, и от Съюза на архитектите. Затова оттова оповестиха успореден конкурс за новата визия на площада, насърчиха в него да вземат участие български колективи, в това число и студенти. Подадените планове се оказаха над 20, а за спечелилия бе оповестена парична премия. Всъщност, по този метод професионалната общественост у нас сподели отношението си към формалния конкурс на общината, с чието оповестяване тя на процедура опълчи българските против задграничните архитекти.

Всъщност още при първото съревнование през 2013 година, което приключи без отсъждане на първа премия, стана ясно, че няма да е елементарно да се откри просто решение за образа за площада. Вторият сериозен опит за осъществяване на сполучлива процедура бе през 2018 година, само че се оказа, че тя съществено лимитира включването на български еикипи поради финансови ограничавания и условия за професионален опит. След полемики с професионалните среди, които се оказаха официални, общината продължи по начертания си път и в последна сметка позволи до оценяване седем екипа архитекти, от които едвам един бе български. Именно от тези седем претенденти бе излъчен тези дни и италианският победител. А тясната база за присъединяване и дискриминационното отношение сплоти архитектурните среди и накара Съюзът на архитектите да стартира за събира и предизвиква планове, като самодейността закупи различния си темперамент. " Площадът е нравствен център на София и там се преплитат комплицирани архитектурни и градоустройствени проблеми. Спецификата постанова да се работи повече върху концептуалната част, преди да се стигне до строителни действия ", разяснява ръководителят на съюза арх. Тодор Булев. Той е безапелационен, че не трябва да се бърза, тъй като поправките са скъпи и не би трябвало да се повтаря опитът с ул. " Граф Игнатиев " в още по-тежък вид.

Паметта на властта в кметството обаче явно е къса. Провалите, наподобява, не оставят мощен отпечатък върху нея и непрестанно би трябвало да им се припомнят грешките в предишното, с цел да се избегнат в бъдещето. Този път от " Московска " 33 очевидно залагат на схващането, че в случай че спечелилият в състезанието е международно прочут проектант, то критиците към работата му ще са по-малко. Сега остава от общината да намерят и непознат реализатор, който да реди плочки и да поставя стъклените фунии. Така качеството ще е обезпечено.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР