Още един вид онлайн измама, свързана с изчистване на лоша

...
Още един вид онлайн измама, свързана с изчистване на лоша
Коментари Харесай

Обява за заличаване на кредити за 110 лева подлуди длъжници

Още един тип онлайн машинация, обвързвана с изчистване на неприятна кредитна история и безпроблемен достъп да бързи заеми, се популяризира в мрежата. Такъв вид разгласи се срещат все по-често в обществените мрежи.

Сюжетите на ужилените минават от финансов превод за несъществуваща услуга, до дългов капан от десетки дребни заеми. В края на предходната година от Министерство на вътрешните работи даже разкриха софийска група лихвари, принуждавали със закани и побоища длъжници да транспортират мигранти, написа " Фокус ". 

Бързите заеми стават все по-полярни в обществените мрежи. В една от Фейсбук групите озаглавена " Лихварство, заеми и изнудване " срещаме десетки разгласи. Някои даже оферират бонус безплатно заплащане на сметка за ток.

На пръв взор най-активните консуматори употребяват непознати фотоси и идентичност. Попадаме и на публикация за изчистване на кредитна история като услугата варира от 110 до 920 лева според дали е мудна или експресна.

" Няма лице, което да заличи заем в Българска народна банка. Лъжа и машинация ", сподели юрист Десислава Филипова пред Българска национална телевизия.

Според юрист Десилава Филипова стопански притиснати консуматори елементарно могат да попаднат в дългов капан. В практиката си има клиенти с над 40 бързи заема. Обикновено всичко стартира с първия контракт, след който излиза наяве, че заемополучателят дължи доста над взетата сума:

" Драстично набъбва дълга. За 300-400 лева дългът може да нарасне с до 300 %. "

Според ръководителя на КЗП Стоил Алипиев, браншът има мощно изразени проблеми и е покрит от голям брой нелоялни търговски практики. Близо 40 % от компаниите за бързи заеми са били обект на инспекция от страна на комисията.

Основното нарушаване - асимилиране на повече пари от това, което се дължи. Повечето производства към момента не са завършили по тази причина какъв брой са глобените към момента няма данни. Глобите доближават до 50 хиляди лв..

" Нашите инспектори обработват на една инспекция по пет контракта. Имаме случай, където на една инспекция са установени близо 20 нарушавания ", изясни Стоил Алипиев - ръководител КЗП.

В закона има ограничаване на оптималната облага, в това число за разноските, които могат да бъдат направени по един контракт за заем. Според адвокати, компании съумяват да създадат клопки, с които да го заобиколят. Това става посредством по този начин наречения пакет " спомагателни услуги ". Той обаче действително не дава нищо на кредитополучателя.

" Понеже компаниите за бързи заеми знаят, че договорите им са противозаконни те рядко бързат да се извърнат към съда. Използват други способи. Ходят на работата на хората, лепят бележки към работата, срещат се с работодателя, вървят по домовете им ", сподели още юрист Десислава Филипова.

Макар процедурата в съда да лишава време, то някои от хората търсят правата си в правосъдната зала:

" Масово съдилищата афишират целия контракт за недействителен, което значи, че кредитополучателят би трябвало да върне единствено главницата. "

И до момента в който пострадалите нарастват, то от КЗП сигнализират, че инспекциите сега са блокирани.

" В решението на последното съвещание на комисията двама члена предложиха да спрем инспекциите, които бяхме почнали като самодейни дейности. - С какъв претекст? - Мотивът е безусловно неплатежоспособен, че комисията не разполага с задоволително специалисти. С сходни дейности се неодобрява цялата работа на контролния орган ", сподели още Стоил Алипиев - ръководител КЗП.

По данни на комисията, близо 200 търговци оферират сходен вид услуги. Според специалисти, с бързи заеми най-често се попълнят незабавни потребности. Подобен вид заеми се вземат още за закупуване на техника, поправки и почивки, а към тям са склонни младежи сред 25 и 35 г.

Според специалисти, е нужна законодателна смяна, с която при сключване на контракта потребителят да е наясно какъв брой най-вече може да дължи.

Становище на Българска народна банка:

" Съгласно член 56, алинея 10 от Закона за кредитните институции, информацията в системата на ЦКР се съхранява за период от пет години от датата на последния регистриран интервал.

В сходство с това законово условие, според член 19, алинея 2 от посочената разпоредба, информацията за кредитната задлъжнялост за клиентите включва данни както за настоящото положение на заемите, по този начин и за просрочията по дейни и по погасени заеми за 5-годишен исторически интервал.

В този смисъл, без значение дали заемите са погасени или не, в случай че в границите на последните 60 отчетни интервала (в месеци), съществуват заеми с интервал на просрочие по-голям от 30 дни, те се подават от институцията, към която са били просрочията и надлежно се отразяват в системата на регистъра, затова и в справката от ЦКР, като исторически данни в раздел " Просрочия по дейни и по погасени заеми “.

Периодите се заличават във времето автоматизирано един по един до приключване на 5-годишния период. "

"...подчертаваме, че в сходство със законоустановения ред настояванията за смяна на информацията за кредитната история на несъмнено лице следва да бъдат ориентирани към съответната институция-кредитор.

При подозрения за машинация на жителите, обвързвана с разгласи в интернет за " изчистване “ на кредитна история и осъществяване на дейности, които явно не подхождат на нормативната уредба, жителите следва да алармират способените органи. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР