Още днес ще започне проверка около бившата фирма на новия

...
Още днес ще започне проверка около бившата фирма на новия
Коментари Харесай

Финансовият министър нареди проверка за фирмата на шефа на НАП


Още през днешния ден ще стартира инспекция към някогашната компания на новия шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов, разгласи финансовият министър Асен Василев в изявление за „ Свободна Европа “. Той бил подготвен да в профил Спецов, в случай че се потвърди, че е продал компанията си през 2016 година, знаейки че против нея тече данъчна проверка.

" Ще пуснем инспекция евентуално още през днешния ден, търсим инспекторат, който да я направи, тъй като явно Национална агенция за приходите не може да ревизира сама себе си ", съобщи Василев. Въпреки това той няма подозрения в " честността на господин Спецов ".

Припомняме, че компанията „ Гранекс Трейдър “, която е била благосъстоятелност на Спецов, натрупва големи отговорности към бюджета малко откакто той я продава на малоимотно лице с престъпно досие. Дължимата сума е 1.1 млн. лева по последни данни и към този момент към 5 години тя не е платена. Ако не бъде платена в продължение на още 10 години, тя ще бъде отписана като несъбираема.

Досега формалната позиция на Национална агенция за приходите беше, че Румен Спецов няма нищо общо с насъбраните задължения, което било отговорност на новия притежател Данаил Николов. Въпросното лице е малоимотно и има куп компании, някои от които също са длъжници на фиска. Именно по тази причина до момента финансовият министър съветваше публицистите да питат за задълженията на " Гранекс Трейдър " не Спецов, а новия притежател.

В понеделник обаче някогашният зам.-министър на финансите Георги Кадиев разкри, че всички данни сочат, че през 2016 година Румен Спецов е знаел за течащата против компанията му данъчна проверка и най-вероятно точно тя е повода да продаде компанията си на малоимотно лице. Към оня миг това деяние не бе отвън закона.

Ето какво написа Кадиев в обществените мрежи: " Г-н Спецов продава компанията си два месеца преди ревизионния акт, от което следва, че той е бил към този момент получил известието на Национална агенция за приходите за започването на проверката. Всичко това демотивира чиновниците на Национална агенция за приходите, това не са дребни неща. То е явно, че компанията е продадена, с цел да се избегне заплащане на данъчни отговорности и въпросът е кой е индивидът, който е отговорен, с цел да се стигне до тази обстановка ". Кадиев изиска Спецов да бъде отхвърлен, тъй като „ това е леке за чиновниците на Национална агенция за приходите “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР