Осемдесетгодишен мъж се самоизгори в Южна Индия в знак на

...
Осемдесетгодишен мъж се самоизгори в Южна Индия в знак на
Коментари Харесай

Индиец се самозапали в протест срещу езиковата политика на Делхи

Осемдесетгодишен мъж се самоизгори в Южна Индия в символ на митинг против езиковата политика на държавното управление в Делхи, упреквано, че се стреми да наложи в цялата страна потреблението на хинди - език, на който се приказва основно на север. Това заяви през днешния ден полицията, съобщи Франс прес.
Прочетете още
Езиковите въпроси са деликатна тематика в Индия. Там се приказват десетки езици, а британският се употребява като формален и език за междуетническо общуване; държавните управления на обособените щати употребяват районните езици. Според последното броене от 2011 година едвам 44 на 100 от индийците приказват хинди, написа Българска телеграфна агенция.

Според появили се в пресата информации група парламентаристи отпред с авторитетния вътрешен министър Амит Шах е предложила използването на хинди да бъде въведена навсякъде, в това число за потребностите на образованието.

Индийският министър председател Нарендра Моди пък подлага на критика потреблението на британския, дължащо се съгласно него на " рабски нрав ", и предизвиква потреблението на индийските езици. Противниците на Моди обаче го упрекват, че желае да наложи основно хинди, което буди неодобрение измежду популацията на Юга - там се приказват дравидски езици, част от езиково семейство, което е напълно друго от индоевропейското, включващо хинди.

Според полицията 85-годишен селяндур на име Ем Ви Тангавел се е залял с леснозапалима течност и се е самоизгорил през днешния ден в Салем, щата Тамил Наду, държейки афиш с надпис: " Правителство на Моди, стой да налагаш хинди. Защо би трябвало да предпочетем хинди пред тамилския, който е език с богата литература? (...) Това ще е нездравословно за бъдещето на нашата юноша ".

Тангавел се е самоубил в наличието на локален функционер на партията " Дравида мунетра кажагам " ( " Федерация за дравидски напредък " ), чийто деятел е бил и самият селяндур, посочи полицейски чиновник.

Лидерът на тази партия, която се отнася сериозно към държавното управление на Моди, Мутхувел Карунанидхи Сталин поднесъл съболезнования на околните на починалия, само че настоял никой към този момент да не се самоубива. Приканил своите симпатизанти да се борят против налагането на хинди " с политически и демократически средства ". " Нека не оставям тесногръдието да скапе една хубава страна на разнообразието ", призовал индийският политик.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР