Осем правозащитници, включително германският гражданин Петер Щойтнер и шефът на

...
Осем правозащитници, включително германският гражданин Петер Щойтнер и шефът на
Коментари Харесай

Турция пусна арестуван германски правозащитник, Германия видя затопляне на отношенията

Осем правозащитници, в това число немският жител Петер Щойтнер и шефът на турския отдел на правозащитната организация " Амнести интернешънъл " Идил Есер, са били освободени от затвор в Турция под парична гаранция, оповестяват немските медии.

Правозащитниците бяха задържани през юли, откакто участваха в семинар, проведен от правозащитни организации, в това число " Амнести интернешънъл " на остров край Истанбул. Турските управляващи настояват, че правозащитниците имат връзки с живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен, който Анкара упреква в организирането на миналогодишния несполучлив прелом, както и с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Турски съд през вчерашния ден разпореди освобождението на 12 правозащитници, откакто прокурорът изиска преустановяване на досъдебното им задържане. Друг шеф на " Амнести ", Танер Кълъч, остава в пандиза.

Германският външен министър Зигмар Габриел съобщи в " Туитър ", че освобождението на правозащитниците е " окуражаващ сигнал " и симптом за възстановяване на връзките сред двете натовски страни. Габриел добави, че Германия желае всички нейни жители, арестувани в турски затвори, да бъдат освободени.

Петер Щойтнер беше един от към дузина немски или турско-германски жители, задържани в Турция през последните месеци, което в допълнение утежни връзките сред двете страни, които се обтегнаха след рецензиите на Германия против всеобщите арести в Турция след несполучливия прелом през предходната година.

Габриел посочи, че някогашният канцлер Герхард Шрьодер е посредничил непосредствено пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган за освобождението на Щойтнер и другите немски германски жители.

Все още 11 немски жители са арестувани в Турция, в това число четирима с двойно турско и немско поданство.

Щефан Зайберт, представител на немското държавно управление, написа в " Туитър ": " Най-накрая! Петер Щойтнер и други правозащитници са свободни. Щастливи сме за тях и мислим за тези които към момента са в пандиза. "

Съдебният развой против правозащитниците стартира в сряда и ще продължи на 22 ноември, само че Щойтнер и шведския жител Али Гарави имат право да изоставен Турция в хода на делото.

Щойтнер беше един от към десетина немски жители, арестувани в Турция, в това число публицистите Месале Толу и Дениз Юсел. Задържането им провокира раздор сред Анкара и Берлин, като Германия ревизира препоръките си за пътешестване за Турция, предупреждавайки германците, че достъпът на консула до арестуваните жители не може да бъде обезпечен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР