Осем от деветте универсални фонда, където внасят за втора пенсия

...
Осем от деветте универсални фонда, където внасят за втора пенсия
Коментари Харесай

На червено: 8 от 9-те фонда за втора пенсия са с отрицателна доходност

Осем от деветте универсални фонда, където внасят за втора пенсия родените след 1959 година, не съумяват да усилят спестяванията ни за последните 24 месеца. Само един фонд е постигнал позитивна рентабилност, при останалите резултатите стигат до минус 5,50%. Това демонстрира статистика на Комисията за финансов контрол за интервала 30 септември 2021 година - 29 септември 2023 година



Сред огромните фондове негативната рентабилност варира от минус 4,13% за най-големия фонд " Доверие " през минус 2,58 за " Съгласие ", минус 3,18 за " Алианц България " и минус 4,40 за УПФ ОББ. С най-лоши резултати - упоменатите към този момент минус 5,50%, ръководи чистите си активи " ДСК-Родина ", който с помощта на дейното привличане на клиенти от други фондове в последно време стана втори по пазарен дял и брой обезпечени, като измести " Алианц " на трето място. Така за следващ път се следи максимален прилив на нови клиенти към фонда с най-лоши резултати на пазара.

Положителна рентабилност е постигнал " ЦКБ-Сила ", който е от по-малките фондове. Неговата рентабилност за миналите 2 години е минимална, само че въпреки всичко такава има - 1,42%.

Както нормално, по-добре стоят нещата при доброволните фондове. От тях с позитивна рентабилност са 4 фонда, като при " ЦКБ-Сила " тя е 4,37%, при " Съгласие " 4,23%, при " Топлина " е 0,77%, а при ПОИ - 0,33%.

В съпоставяне с последния регистриран интервал - към полугодието, резултатите на пет от универсалните фондове се утежняват. Това обаче е предстоящо, като се има поради, че в следения интервал все по-голямо въздействие оказват месеците на огромния срив по международните пазари към началото на войната в Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР