Осем многоетажни блока, свързани помежду си - това представлява странният

...
Осем многоетажни блока, свързани помежду си - това представлява странният
Коментари Харесай

Изоставената резиденция на СССР във Варшава ще приютява украински бежанци

Осем многоетажни блока, свързани между тях - това съставлява странният зарязан комплекс на ул. " Собиески " 100 в полската столица Варшава. 

Сградата, която в миналото е настанявала дипломатите от посолството на Съюз на съветските социалистически републики в Полша, е необитавана от десетилетия. Формално тя е част от активите на Руската федерация в страната. 

Кметът на Варшава Рафал Тжасковски обаче реши да отнеме собствеността й от посолството и да употребява постройката за потребностите на украинските бежанци. 

Според данни на Организация на обединените нации Полша е отворила вратите си за повече от 377 000 души, които бягат от началото на войната в Украйна. Правителството във Варшава е един от най-силните външни сътрудници на Володимир Зеленски и интензивно оказва помощ както с дипломатически старания, по този начин и като " логистичен център за военната помощ ", която западните страни обезпечават на Киев. 

На 1 март полската " Газета Виборча " оповестява, че управляващите във Варшава са решили да поемат стопанисването на някогашния руски комплекс - след съвещания с Министерството на външните работи. 

Сградите са опразнени още при колапса на Съюз на съветските социалистически републики през 1989 година Дълги години общината във Варшава води правосъден спор с съветското посолство за това кой е законовият притежател на парцела. Жителите на полската столица назовават комплекса " Шпиегово " - " шпионското село ". 

В годините на руската власт в Полша тук живеят дипломатите, фамилиите им, чиновниците на посолството и комерсиалните аташета.

Именно поради последната група парцелът получава " прозвището си ", написа " Впрост ".  

В " селото " има сауни, подготвителна зала, фризьорски салон, стоматологичен кабинет и даже киносалон. Най-високият му блок е от 10 етажа, постройките са заобиколени с висока бетонена стена.  Години наред постройката притегля фенове на така наречен урбекс туризъм - хора, които проникват в изоставени остарели здания, с цел да ги изследват. 

Когато през 2018 година групата Urbex Polska влиза в блоковете, те откриват, че по коридорите към момента има работещо осветяване - неразбираемо е от кое място идва електричеството и кой заплаща за него. 

Сградите са издигнати по съглашение от 1974 година, подписано от тогавашния водач на полската комунистическа партия Едвард Герек. Направена е подмяна на няколко имота във Варшава против съответните терени в Москва. Полша обаче в никакъв случай не получава това, което й е дадено, отвън парцела, на който се намира посолството й, твърди " Впрост ". 

Възстановяването на собствеността върху парцелите във Варшава стартира още през 1992 година Блоковете на " Собиески " 100 са купени на търг от полски предприемач, който има връзки с Русия. Години по-късно се оказва, че в общината няма никакви документи, които да узаконяват договорката, споделя " Впрост ". По-късно в постройката се появява известен клуб на име " Сотка " ( " Стотица ", по номера на адреса) - с цел да влязат в него, гостите би трябвало да имат покана или съветски паспорт, споделя " Warszawa Nasze Miasto ". Клубът към този момент не работи.  

Полските управляващи се пробват безрезултатно да съберат и няколко милиона злоти обезщетение заради противозаконното прилагане на комплекса сред 2012-2015. 

Над 100 жилището стоят неизползвани в комплекса, само че с цел да може да се пригодят за жилищни потребности, ще се наложи да бъдат ремонтирани. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР