Осем кандидати се борят тази неделя за поста държавен глава

...
Осем кандидати се борят тази неделя за поста държавен глава
Коментари Харесай

Настоящият президент и бивш началник на генералния щаб на армията в битка за президент на Сърбия

Осем претенденти се борят тази неделя за поста държавен глава на Сърбия, като в същия ден сръбските жители ще могат да дефинират и състава на бъдещия си парламент.

Сред кандидатите има много познати лица - досегашният президент Александър Вучич и главният му съперник, някогашният шеф на Генералния щаб на сръбската войска Здравко Понош, както и претендентът на коалиция НАДА (Надежда) Милош Йованович, правист, който застъпва концепцията Сърбия да стане монархия. Ново лице е преподавателката в биологичния факултет на Белградския университет Биляна Стойкович, зад която застава обединението " Морамо " (Трябва), сплотяваща левоцентристи и екоаткивисти, които през проведоха всеобщи митинги с искане за по-чист въздух и съумяха да спрат плана за мина за рандеман на литий на “Рио Тинто”.

Интрига на президентските избори обаче съвсем липсва, както сочат публичните допитвания. Може би единствената неизясненост е дали въпреки всичко може да се стигне до втори тур. Според оповестената тази седмица анкета на Europe Elect досегашният държавен глава Александър Вучич ще получи 52 % на президентските избори, а главният му противник Здравко Понош - 28 на 100. Много надалеч след тях на трето място по брой на гласовете е претендентът на Демократическата партия на Сърбия Милош Йованович, който получава пет %.

По конституция президентът на Сърбия има пълномощия да съставлява страната в чужбина и да командва армията.

Вучич съобщи, че резултат под 60 % би бил крах за него, до момента в който за опозицията стигането до балотаж към този момент би било победа. На втори тур се отива, в случай че нито един от претендентите не получи 50 % плюс един глас.

Петдесет и двегодишният Александър Вучич е препоръчан от обединението “Александър Вучич – Заедно можем всичко”, формирана от неговата дясна популистка Сръбска прогресивна партия, Социалистическата партия на Сърбия и Съюза на унгарците от Войводина.

Той приключва право в университета в Белград. След това работи като публицист в Босна и Херцеговина по време на войната там. Става член на Сръбската радикална партия /СРП/ през 1993 година, влиза в Народното събрание и е определен за общоприет секретар на партията.

Вучич става министър на информацията през 1998 година, по време на войната в Косово, в държавното управление на Слободан Милошевич. По това време подписва Закона за публично информиране, който планува големи санкции за медии, за чиито материали се реши, че не са в полза на страната.

Три пъти се кандидатира за кмет на Белград, само че несполучливо.

Вучич, който е считан за протеже на водача на сръбските радикали Воислав Шешел, напуща „ родната “ партия, с цел да се причисли към заместник-председателя на СРП Томислав Николич, който образува Сръбската прогресивна партия и през 2012 година и стана президент на Сърбия.

Преди да победи още на първия кръг на президентските избори през 2017 година, Вучич е бил министър на защитата, а през 2014 година става министър председател.

Вучич на процедура заглуши рецензиите към ръководството си, като притегли олигарси да изкупят сръбски медии и по този метод си обезпечи удобно отразяване, а правосъдната система и държавните институции изпълни със свои партийни лакеи, отбелязва уеб сайтът „ Нюзстейтмън “.

Петдесет и деветгодишният Здравко Понош е претендентът на опозиционната коалиция " Обединена Сърбия ", образувала се към Партията на свободата и справедливостта, Демократическата партия, Народната партия и Движението на свободните жители.

Той участва в публичния живот на Сърбия над 10 години, като преди да се занимава с политика заема високи постове в армията и става шеф на Генералния щаб.

Има магистратура в региона на телекомуникациите, както и военно обучение. Работил е в Генералния щаб на сръбската войска, в министерството на защитата, преди да стане шеф на Генералния щаб на сръбската войска през 2006 година. След конфликт с тогавашния министър на защитата през 2008 година той е освободен от този пост, а след година Понош напуща армията. След края на военната си кариера той става през 2010 година заместник- министър на външните работи, отговарящ за двустранните връзки, когато министър на външните работи е Вук Йеремич. А до момента в който Йеремич е ръководител на Общото заседание на Организация на обединените нации, Понош е началник на кабинета му. Член е на Народната партия на Йеремич.

Понош изключва опцията Сърбия да признае независимостта на Косово, да утвърди еднополовите бракове или да се причисли към НАТО. Заемането на друга позиция по тези въпроси е политическо самоубийство, отбелязва „ Нюзстейтмън “.

В връзките с Алианса той е за оптимално съдействие посредством програмата Партньорство за мир.

Източник: БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР