Осъдиха НАП за след хакерската атака от лятото на 2019

...
Осъдиха НАП за след хакерската атака от лятото на 2019
Коментари Харесай

Още хора осъдиха НАП за теча на лични данни

Осъдиха Национална агенция за приходите за след хакерската офанзива от лятото на 2019 година Приходната организация би трябвало да заплати 500 лв. обезщетение за породени неимуществени вреди на млада жена, завела иск в съда. Решението е на Върховния административен съд и е дефинитивно.

" Притеснила се е несъмнено, защото е имала закупен апартамент, да не й го отчуждят. Знаем, много хора се тормозят да не бъдат изтеглени заеми на тяхно име ", сподели Светла Юрукова пред Нова телевизия, която е юрист на дамата.

В идващите седмици се чака висшите магистрати да преценяват дали са нанесени вреди от теча на данни на още близо 100 души. Сред тях е и Георги Гочев. Той упорства за 1000 лв. обезщетение.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Седем души ще получат по 200 лв. обезщетение по делото срещ...

" Въпросът е изцяло кардинален. Не става въпрос за самия размер на компенсацията. Това приключване на персоналните данни на българските жители е непозволено и демонстрира, че са нужни спомагателни старания за гарантиране на отбрана ", разясни Георги.

Въпреки мнението на Георги, на първа инстанция магистратите от административните съдилища не са единомислещи в решенията си за това би трябвало ли Национална агенция за приходите да носи отговорност за хакерската офанзива. В неговия случай организацията е била оправдана.

" Мотивите бяха свързани с това, че искът ми е безпочвен. Съдът одобри, че Национална агенция за приходите не са нарушили закона ", изясни Георги.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
В светлината на към този момент прословутата хакерска офанзива против Национална агенция за приходите и големия теч на персонални данни и чувствите...

Колкото до окончателното решение на Върховен административен съд – приходната организация би трябвало да би трябвало да заплати общо 650 лв. – 500 лв. на пострадалата и 150 – за разходи по делото. От Национална агенция за приходите обявиха пред NOVA, че ще изпълнят правосъдното решение.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР