Оризовите зърна могат да натрупват в себе си големи количества

...
Оризовите зърна могат да натрупват в себе си големи количества
Коментари Харесай

Биолози алармират: Оризът е вреден, съдържа арсен

Оризовите зърна могат да натрупват в себе си огромни количества арсен и други отрови, огромна част от които попадат в човешкия организъм при смилането на храната. Това обявиха биолози на научна конференция в град Ню Орлиънс, написа БГНЕС.

" Проведохме първата систематична оценка, за това какъв брой арсен съдържат оризовите зърна. Също по този начин проучихме какво количество от него попада в организма при смилането на храната. В близко бъдеще ще проучим и това, по какъв начин то въздейства на човешкото тяло “, съобщи Чжен Чжоу от Университета на щата Индиана. Високото наличие на олово, арсен и доста други детайли във водата, водопроводните тръби, домакинските съдове и други битови предмети постоянно води до развиването на тежки нарушавания в работата на човешкия мозък и тяло.

Много историци през днешния ден считат, че традицията да се употребяват оловни съдове може би е една от аргументите за упадъка на Древен Рима, а високата централизация на олово във водата към този момент провокира здравословни проблеми за децата в американския град Флинт.

Любопитното е, че за разлика от доста други отрови, основният източник на арсен в храната и водата са не промишлените отпадни води или други следи от човешката активност, а локалните грунтови води. В някои страни, като Индия и Бангладеш, към една четвърт от източниците на влага съдържат високи равнища на арсен, което въздейства доста зле на локалните поданици.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР