Оризът е сред най-популярните продукти, които използваме за приготвяне на

...
Оризът е сред най-популярните продукти, които използваме за приготвяне на
Коментари Харесай

Как се готви хубав ориз

Оризът е измежду най-популярните артикули, които използваме за подготвяне на домашни гозби. И въпреки множеството от нас към този момент да знаят по какъв начин да се оправят с всевъзможни типове на ориза (бял ориз, ориз за суши, бланширан ориз, черен ориз и т.н.), доста хора, които са „ новобранци “ в кухнята, срещат компликации точно с него.

Както се споделя, никой не се е родил теоретичен, по тази причина в следните редове ще се опитаме да сме ви потребни и да ви покажем какво тъкмо да вършиме с другите типове ориз.

Съвети, с цел да сготвите прекрасен ориз

Първата подготовка на ориза е да погледнете дали в него няма непознати примеси. В наши дни нормално рядко ще срещнете, тъй като е сносно измит, само че няма нищо неприятно в превантивните ограничения.

Всеки ориз, без значение какъв е, следва да бъде добре почистен под течаща вода в гевгир. Преди да го изсипете в него, първо, използвайте някаква мярка, по която да знаете след това какъв брой вода би трябвало да му добавяте по време на термичната обработка. Може мярката ви да е най-обикновена чаша.

Колкото по-дълго миете ориза, толкоз по-хубаво ще се отстрани от него нишестето. Което, от своя страна, значи, че за приготвянето на кюфтета с бял сос да вземем за пример измиването би трябвало да е небрежно, с цел да може нишестето да играе ролята на слепващ съставен елемент с каймата.

 Готвене на ориз Снимка: scratsmacker / pixabay.com

Когато приготвяте ориз за суши, измиването на ориза би трябвало да е най-старателно. Колкото по-дълго го измивате, толкоз по-вкусно суши ще приготвите. Не би трябвало зрънцата да се слепват.

При работа с необработен бял ориз, който сред прочее, се сочи за най-здравословен, е належащо предварителното му накисване във вода най-малко за няколко часа. В противоположен случай той ще стои прекомерно корав и като че ли „ недосготвен “ в ястията ви. Подобно накисване би трябвало да предприемете и когато работите с черен ориз, като е добре даже той да пренощува във вода.

Добре, изяснихме въпроса с измиването на другите типове ориз. След като е почистен, оризът се оставя хубаво да се отцеди, като за времето за отцеждане би трябвало да е минимум половин час, още по-добре един.

За приготвянето си всеки ориз изисква друго количество вода, заради което би трябвало да следвате прецизно упътването на опаковката му. Така да вземем за пример за елементарния бял ориз е признато правилото съотношението ориз: вода да 1:3, до момента в който за ориза за суши водата е доста по-малко.

Когато оризът ще се вари, той се пуска в избраното количество вода, която е авансово осолена (сол не се поставя, ако приготвяте десерт от ориза, като мляко с ориз например). През първите 10 минути ври на мощен огън, след което котлонът се понижава на минимална степен. Вари се до момента в който стартира да омеква, като не е желателно да го разбърквате. След като е полуготов, той се смъква от котлона, само че се оставя под похлупак най-малко още 10 минути. Това важи доста изявено, когато приготвяте вкусно ризото.

 Ризото Снимка: Илиана Първанова

Когато запържвате ориз и желаете да го прехвърлите след това във фурната, би трябвало да знаете, че мазнината, в която го запържвате, би трябвало да е мощно сгорещена и да приготвяте ориза, до момента в който придобие полупрозрачен тип. Някои готвачи поучават за отбягване слепването на зрънцата да употребявате малко бяло вино или различен тип киселина.

После оризът се трансферира в тава, досипва се нужното количество вода и се пече до поемането на водата оризът на фурна. Отново откакто го извадите от фурната, би трябвало да го покриете с забрадка и да го оставите да почива най-малко 10 минути.

Това е, надяваме се да сме ви били потребни! А за задачата ще ви предложим и още вкусотии с ориз:

- пилаф;

- ориз със зеленчуци;

- ориз с месо;

- мляко с ориз.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР