Оригиналът е на Artur Khudaverdiev Даниел Десподов преди 4 секунди 2

...
Оригиналът е на
Artur Khudaverdiev Даниел Десподов преди 4 секунди 2
Коментари Харесай

Управлението на Linux сървър е най-ценната инвестиция, която можете да направите

Оригиналът е на Artur Khudaverdiev

Даниел Десподов преди 4 секунди 2 Сподели

Най-четени

ТелефониСветослав Димитров - 14:09 | 21.10.2023

Ето какво може да се случи, в случай че зарядното остане в контакта без телефона: развенчаните легенди

ПрепоръчаноЕмил Василев - 19:19 | 27.10.2023

9-те най-хубави скрити функционалности в One UI 6 на Samsung

ХардуерСветослав Димитров - 15:46 | 26.10.2023

„ Революция в източниците на зареждане “: дребен съставен елемент може да съхранява голям ресурс от сила

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/Новинар. Увличам се от модерни технологии, осведомителна сигурност, спорт, просвета и изкуствен интелект.

В епохата на електронните облаци основаването на Linux сървър със личните си ръце наподобява е застрашено изкуство. За непосветените даже скриптовете на bash наподобяват като заклинания, а сътрудниците почитат систематичния админ, както античните индианци почитат своя шаман…

Сега това „ антично изкуство “ още веднъж става настоящо. Историята се върти в кръг – всичко остаряло се завръща под нова форма. Пускането на сървър на личен хостинг се трансформира в добра опция на облака. За това има редица аргументи, които няма да обсъждаме в детайли, а единствено ще повторим в резюме: сигурност, независимост, надзор върху данните, пестене на финанси.

Старото или новото. Контрол или взаимозависимост

Изборът за интензивно ръководство на инфраструктурата (на място, VPS, лични сисадмини) е част от по-широка полемика за това по какъв начин да изберете верните принадлежности и технологии. Тази полемика е обширна и се води на доста фронтове. Като цяло тя е по-скоро метафизичен въпрос за избора сред остарялото и новото. Между скучното и забавното. За решаването на значимите задания хората са склонни да избират към момента скучните, изпитани и надеждни технологии. Възможно е даже те да са по-малко ефикасни и/или по-малко комфортни.

Така да вземем за пример, в случай че би трябвало да изберете най-хубавия инструмент за всеки съответен проблем, на доктрина се получава следното:

На процедура обаче действителният избор наподобява по-различно:

Такъв е животът. Когато вършим избор, не преглеждаме единствено техническите фактори.

Старото/новото е първото измерение в многоизмерното пространство на избора.

Втората ос е управлявани/неуправлявани услуги. В единия случай направляваме всичко сами, а в другия сме напълно във властта на облачна BaaS/PaaS платформа, която дава цялостен набор от услуги. Между тези две крайности има разнообразни взаимни отстъпки като ръководени облачни услуги от рода на Amazon RDS.

Последното десетилетие на ИТ промишлеността умерено може да се назова ерата на облачните услуги, когато всички единомислещо се насочиха към AWS, GCP и Azure. Всяка компания смяташе, че колкото по-малко ръководи инфраструктурата си, толкоз по-добре. Да спести от хардуер, да уволни всички систематични админи и инженери и просто да печели пари.

Но в този момент се оказва, че това не е толкоз просто. И обстановката постепенно се трансформира към по-компромисни решения – отчасти ръководени услуги с инженери на щат.

Тъй като облачните платформи стават все по-сложни (и по-скъпи), внезапно си спомнихме, че преди 10-15 години даже една доста дребна компания можеше да ръководи мощно натоварена услуга на личните си сървъри. До такава степен, че това можеше да бъде направено от един човек, един-единствен систематичен админ, като Марко Армент (на фотографията горе), който собственоръчно написа и пусна уеб страницата Tumblr някъде към 2007 година (продаден на Yahoo за 1,1 милиарда $ шест години по-късно). И човек стартира да се чуди: дали цялата тази смяна в облака е нещо положително?

Изборът на Марко Армент през 2005 година е: дистрибуцията CentOS (по създание безвъзмездна версия на Red Hat Enterprise Linux), която дава отговор на три съществени условия:

доста постоянна (консервативна), тъй че да няма чести актуализации, които биха могли да скапват всичко; бавно разрастваща се, с цел да не се постанова да се учат още веднъж основите на операционната система и да се усвояват нови инструменти; популярна, тъй че в интернет да има доста указания за всеки въпрос.

Той споделя, че Debian също не е неприятна алтернатива.

От другите независимо хоствани уеб сайтове с милиони консуматори и минимална поддръжка (1-2 души) можем да разгледаме архитектурата на Stack Overflow. Сещам се и за образеца на WhatsApp, когато компанията е имала личен състав от 50 души и публика от над 200 милиона консуматори. Първоначално съветският програмист Игор Соломенников от борсата за свободни специалности RentACoder.com написа това приложение самичък по молба на създателите на WhatsApp, които не са положителни в програмирането. За страдание Игор по този начин и не става съсобственик на компанията, която пет години по-късно е продадена за 19 милиарда $.

Всъщност има доста такива образци. Основният принцип на тези компании е, че те имат личен хостинг по дифолт и настройват мощно натоварените сървъри по подобен метод, че да изискват минимално администриране и поддръжка.

Сисадмините се трансфораха в разработчици

Повсеместното прекосяване към облака е справедлив факт. Причините за това можем да обсъждаме дълго време: разпространяването на философията „ бързо развиване с чести актуализации “, маркетинговите бюджети на техногигантите, пропагандата на софтуерните медии. Истината, както постоянно, е някъде по средата. Облачните услуги и контейнерите са огромни достижения в ИТ, би трябвало да ги използваме, само че и да не забравяме за личните си сървъри, тъй като единствено върху тях може да се построи в действителност високонатоварена услуга освен това на ниска цена и извънредно дейно.

Администрирането на Linux сървъри, несъмнено, е умиращо изкуство, само че в това време е все по-търсена специалност. Програмирането на Bash е търсено даже в региона на уеб създаването. Bash скриптовете могат да вършат безусловно всичко: да генерират уеб страница (особено в композиция с ChatGPT) и да построяват уеб сървър.

Разпределение на програмните езици в едно нормално уеб приложение (източник barysas.eu)

В съпоставяне с това създаването на съвременен уеб страница с съвременна технология наподобява като цялостна полуда:

В днешно време сисадмините, devops и въобще всички програмисти имат още едно незадължително умеене – работа с ChatGPT, т.е. умело конструиране на поръчки (promts). Съществуват дребни трикове, какви думи да се прибавят към поръчката, тъй че отговорът да е по-точен и осведомителен, когато поискате да съставите баш-скрипт или да генерирате конфигурационни настройки. По принцип работодателите към момента не изискват тези познания наложително, само че е потребно самите експерти да усвояват нови принадлежности. За тяхно лично улеснение, а и с цел да пестят време. Просто би трябвало да ревизират всичко, което тази система дава. Но ChatGPT в действителност ви изненадва, като ви предлага такива разновидности на синтаксиса на Bash, за които даже не сте знаели, да вземем за пример разширение на параметър с вложени скоби и така нататък По този метод ChatGPT може да извършва ролята на инструктор и преподавател по нещо…

Като цяло от актуалния систематичен админ (devops) се изисква да схваща от доста други неща: всички артикули на Amazon (а те са към 100 и описът непрекъснато се променя), да познава и другите облачни услуги, да може да програмира малко, а също и да е в крайник с всички новости в региона на осведомителните технологии.

Загубата на подготвеност

Преминаването към облака и уволняването на сисадмини е необратима загуба на пълномощия, експерти и софтуерна деградация. Освен това по-късно поражда казусът с връщането към вашия хостинг (on-prem). Това е по този начин нареченото „ репатриране в облака “: в доста случаи се оказва, че преместването в облака е необратимо деяние. Почти в никакъв случай не е допустимо да се „ върне обратно “. По две аргументи:

обвързване с доставчика; загуба на подготвеност.

Ако изградите системата на личен местен или VPS сървър, можете да преминете към различен хардуер или хостер когато и да е. В случая с облачните услуги това е нетривиална и не всеки път допустима процедура, защото някои снабдители имат неповторими и лични услуги (като AWS Lambda), които не могат да бъдат изнесени толкоз елементарно. Това е „ vendor lock-in “ („ тотално обвързване с доставчика “).

При загубата на компетентности всичко е ясно – в случай че умел сисадмин е работил във вашата компания дълги години и е знаел всичко като петте си пръста, след уволнението му в никакъв случай няма да намерите различен. Просто тъй като никой от експертите на пазара на труда няма опит в работата във вашата компания. Ще би трябвало да обучавате дилетант от нулата, а кой ще го направи?

Cockpit: уеб основан графичен интерфейс за ръководство на сървъри

Така се оказва, че преходът към облака става необратим. Ето за какво са известни инструментите от рода на Cockpit, с цел да може даже дилетант да ръководи VPS сървър от под Windows, който даже не познава конзолата. Но това са заместители.

Базовите познания

Жалко е, че основаването и ръководството на Linux сървър на собствен личен хардуер/хостинг се трансформира в изчезващо изкуство. Всъщност това е извънредно потребно професионално умеене. Основите на администрирането на Linux и голямата библиотека от програмен продукт, който да инсталирате на личния си сървър, са едно от най-полезните неща, които един Devops и разработчик може да научи, изключително при започване на кариерата си. Тези познания отварят цялостен нов свят от благоприятни условия. Те ви дават схващане за това по какъв начин в действителност работят нещата, по какъв начин да употребявате хардуера до неговата оптималната успеваемост.

Управлението на Linux сървър е главно умеене, което ще остане настоящо след години и десетилетия. Най-вероятно и през цялата ви кариера. Bash, SSH, nginx/Apache и даже самият Linux – нито едно от тези неща няма да бъде остаряло в обозримо бъдеще. Помислете, какво друго е толкоз трайно в ИТ промишлеността? Колкото по-рано човек усвои тези принадлежности, толкоз по-добре.

Дори в домашни условия уменията за систематична администрация ще ви спестят десетки или стотици долари на месец, тъй като можете да изградите инфраструктурата, за която фирмите за облачни услуги събират месечна такса. Същите системи за видеонаблюдение, услуги за стрийминг, медийни сървъри, NAS (домашно произвеждане, а не патентовано), системи за архивиране, образован дом и други А спестените 100 $ на месец към този момент са 52 093 $ за двадесет години (капитализирани със 7% годишно) или 75 937 $ (капитализирани с 10%). За 200 $ на месец няма какво да приказваме, цифрите са астрономически…

Това е цената на главните умения за ръководство на Linux сървъри в едно домакинство.

Оказва се, че проучването на Linux е една от най-ефективните вложения в живота на човек. Само за няколко месеца можете да получите от 50 000 до 75 000 $, а също така е и доста занимателно. Програмирането е като пристрастяване, организмът ви се опиянява и се нуждае от по-висока доза.

Що се отнася до развиването на цялата промишленост, след всеобщото прекосяване към облака някои компании внезапно откриха, че един елементарен сървърен долап може да бъде няколко пъти по-евтин от облачната услуга. И в този момент те се връщат назад: в сървърните пространства в края на коридора на офиса (или при хостера).

Авторът на оригинала предлага следните материали за придобиване и асимилиране на нужните начални умения и базови привички:

Книгата Effective Shell (Ефикасна подпора – effective-shell.com/), онлайн, безплатна Ръководство за обезпечаване на сигурността на Linux сървъра (https://pboyd.io/posts/securing-a-linux-vm/), онлайн, безплатно Упражнения за Devops (сега 2624 извършения и въпроси). Много потребно и при подготовка за изявленията за работа (github.com/bregman-arie/devops-exercises), безплатно Управление на Linux, сбирка от складове в Github (github.com/topics/linux-administration), безплатно
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР