Организираната престъпност може би е замесена в убийството на разследващия

...
Организираната престъпност може би е замесена в убийството на разследващия
Коментари Харесай

Италианска мафия може да е свързана с убийството на словашкия журналист

Организираната престъпност може би е забъркана в убийството на проверяващия словашки публицист Ян Куциак. Това съобщи в изявление през днешния ден за словашкия в. "Сме " и пред изданието "Политико " британско-канадският публицист Том Никълсън, който от години живее и работи в Словакия, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Според Никълсън Куциак му е споделил преди да почине, че е работил по случая на възможна връзка на италианска мафия в машинация, обвързвана с европейски дотации в Източна Словакия. Никълсън сподели, че е подготвен да даде показания, само че полицията към момента не се е свързала с него.

Той разясни, че Куциак е водел следствие за измами с заплащания на европейски средства на двама пребиваващи в Словакия италианци, за които се допуска, че имали връзка с калабрийската мафия Ндрангета.

"Във всички случаи словашките секрети служби имат имената на гангстерите ", сподели Никълсън. Той добави, че Ян Куциак, само че и той самият са работили по изтекли поверителни документи, свързани с въпросните измами. Томпсън сподели, че словашката проведена престъпност в никакъв случай не е убивала публицисти, до момента в който италианските мафии не са проявявали такива угризения.

Днес в. "Сме " написа, че двамата италиански предприемачи, разследвани от Куциак, са правили бизнес с почитан консултант на премиера Роберт Фицо, съобщи Асошиейтед прес.
Словакия още е в потрес след новината за убийството на журналиста. Той бе открит убит дружно с приятелката си Мартина Кушнирова в дома им в град Велка Мача, на 65 км от Братислава. Словашкото държавно управление разгласи премия от 1 милиона евро за информации, които ще оказват помощ на управляващите да разкрият убийството на журналиста.

Досега в Словакия не е имало сходно закононарушение. Още през вчерашния ден полицията сподели, че убийството е обвързвано с работата на Куциак. Той е работил за електронното издание Aktuality.sk, благосъстоятелност на немската медийна група "Аксел Шпрингер " и на швейцарската издателска компания "Рингие ".

Куциак се беше специализирал в следствие на корупционни афери, измежду които такива касаещи възможни връзки сред бизнеса и ръководещата партия "Смер - обществена народна власт " на Фицо.

Последната публикация на Куциак е от 9 февруари и касае транзакции на компании, свързани с предприемача Мариан Кочнер. В предишното Куциак отново беше писал публикации за него и след това се бе оплакал в полицията от закани от негова страна.

Според анализатора Григорий Мезеников убийството на журналиста и неговите хипотетични връзки със словашкия политически хайлайф може да провокират политическо земетресение в Словакия. Анализаторът споделя, че е била прекрачена алена линия и случилото се може да раздруса електората на ръководещата партия.

Премиерът Фицо е прочут с рецензиите си по отношение на медиите. На конференция през 2016 година, той сподели по адрес на някои публицисти, че са "мръсни антисъветски проститутки ". Той също по този начин назова публицистите "прости идиотски хиени " и "гадни змии ".

Снощи в центъра на Братислава се събраха доста хора, с цел да изразят възмущението си от убийството на журналиста и да възпламенят свещи в негова памет. Подобна акция имаше и в Прага. Нови митинги против убийството на Куциак и против корупцията в Словакия ще се състоят в Братислава в сряда и в петък. Опозицията пък към този момент настоя словашкият вътрешен министър Роберт Калиняк и началника на националната полиция Тибор Гашпар да подадат оставка.

Неотдавна неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл " класира Словакия на 7-о място измежду най-корумпираните страни в Европейски Съюз, напомня Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР