Организирана престъпна група е действала на територията на община Ботевград

...
Организирана престъпна група е действала на територията на община Ботевград
Коментари Харесай

Престъпна група краде с години от жителите на Ботевград и държавата, твърди Валентин Златев

Организирана незаконна група е работила на територията на община Ботевград в продължение на най-малко три години като е присвоявала средствата, плащани от жителите за ВиК услуги и от държавния бюджет. Това съобщи пред Би Ти Ви предприемачът Валентин Златев, чийто татко ръководи Водноелектрическа централа " Бебреш ". Вецът е апетитен от кмета Иван Гагалюгов като една от аргументите язовир " Бебреш ", от който градът се доставя с питейна вода, да е източен.

Прокуратурата ревизира изказванията на кмета, представени в медиите, а държавното " Напоителни системи ", което ръководи язовира, не откри нарушавания в работата на електроцентралата.

Златев твърди, че разполага с документи, съгласно които локалното ВиК регистрира 2.5 млн. куб. м вода, а събира от популацията пари за 9 млн. куб. м вода и това става със знанието на кмета. " Излиза, че единствено 10% от популацията на Ботевград заплаща вода по сметки, а това не е по този начин. Действа проведена незаконна група, която събира от популацията пари за 9 млн. куб. м вода, а заплаща на страната за 2 млн. и останалите пари са присвоени за персонално облагодетелстване. Минимум от 2016 г съществува тази скица. Вече са формирани 2 наказателни каузи, които са открили приключване на пари в брой и през фиктивни контракти за аварийни елементи и непозволени средства за персонално облагодетелстване ", сподели Златев.

Бизнесменът сподели, че язовир " Бебреш " е строен в края на 80-те години като водоем за промишлено водоснабдяване и за поливане, а не за питейни води. В годините 28 от лицензираните водоизточници, захранвали в предишното Ботевград, са спрени и вода се подава единствено от язовира - непречистена, съобщи той. По думите му смеските, с които се почиства автомагистрала " Хемус ", се оттичат към язовира и оттова - в чешмите на хората.

" Кой по кое време е решил да унищожи 28 източника за водохващания, това е огромният въпрос. Няма отговор за какво е спряна работата на лицензираните водохващания и кой е разрешил язовир " Бебреш " да стане единствен източник ", попита риторично Златев.

" Басейновата дирекция сезира районната прокуратура неведнъж като споделя, че водата от язовира се подава към популацията без да се пречиства, последният сигнал е от 27 юни 2019 година и това е закононарушение по Наказателния кодекс ", добави той.

Златев показа констативни протоколи, съгласно които тръбата, построена да доставя града при спешни потребности, в никакъв случай не е работила, а към тръбата за поливане през 2016 година са открити 8 незаконни байпаса, които през 2019 година към този момент са станали 18.

Той отхвърли изказванията на кмета, че вецът има принос към намаляването на равнището на водата. " Вецът не е работил. За 14 дни е пуснат за профилактика на база на всички документи ", сподели Златев и добави, че електроцентралата е похарчила 800 хиляди куб. м вода - нищожно количество по отношение на 15 млн. куб. м размер на язовира. " Абсурдно е да се твърди, че един язовир може да се източи за 14 дни, настоявам че няма нарушаване и че това не може да бъде причина за намалялото количество вода, " добави той.

Златев назова кмета Гавалюгов олигарх, тъй като в качеството си на кмет е подписвал заповеди в интерес на личните си сдружения и медии. Според него кметът " истерично пробва да отклони вниманието от въпроса къде е водата на " Бебреш ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР